У Новій Каховці за участю мешканців сіл Каховського та Бериславського районів відбулося громадське обговорення проекту «ГЕС-2».

Жителі Нової Каховки вимагають від ПАТ «Укргідроенерго» перед будівництвом провести укріплення берегів у межах міста та вжити заходів для збереження муніципального пляжу. Представники громади сусіднього села Веселого стурбовані втратою робочих місць працівників та власників малих підприємств і торгових точок, зосереджених саме на тій ділянці автодороги, що підлягатиме переносу у зв’язку з будівництвом. Своє слово сказали й науковці Херсонщини. Їх непокоїть, що у зоні будівельних робіт має опинитися маєток князя Трубецького, а також пам’ятка історії кінця XІV століття — спостережна башта Вітовта (один з небагатьох уцілілих елементів оборонних споруд на узбережжі Дніпра). Її треба переносити, чи якось оминати, а це — чималі витрати.
З огляду на всі «але», озвучені на громадських слуханнях, з’являється сумнів, чи вистачить на розв’язання всіх проблем тих двохсот мільйонів гривень інвестицій у місцеву інфраструктуру, що їх попередньо передбачає проект. Наразі представники «Укргідроенерго», які виступали на громадських слуханнях, ці сумніви розвіяти не змогли. Проте зазначили, що чотири гідроагрегати Каховської ГЕС-2 на додачу до наявної гідроелектростанції забезпечать не тільки ще 220—250 мегават електроенергії для національної енергосистеми, а й півтори сотні нових високооплачуваних робочих місць (не враховуючи тисячі тих, що відкриють задля самого будівництва).
Утім, час розставити крапки над «і» ще є. Будівництво ГЕС-2 збираються розпочати не раніше 2018 року, а триватиме воно орієнтовно до 2025-го.

Херсонська область.