Міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Франції Жан-Марк Еро визнав гальмування мирного процесу на сході України і закликав Москву та Київ «зробити все можливе», щоб повернути в регіон стабільність.

Про це він заявив у неділю в Парижі за результатами неформальних консультацій з офіційними представниками ЄС, США, Німеччини, Великобританії та Італії, повідомляє Укрінформ.
«Ми також оцінили ситуацію в Україні. Франк-Вальтер (Штайнмаєр. — Ред.) і я брали участь у зустрічі міністрів «нормандського формату» в Парижі 3 березня ц. р. Ситуація на місці (на сході України. — Ред.) є складною, немає чого приховувати більше: вогонь не припиняється, обстріли тривають, рамкові домовленості Мінської угоди не дотримуються. Динаміка Мінська не діє, відверто кажучи», — цитує Еро Укрінформ.
Зважаючи на складність ситуації, глава французької дипломатії від імені всіх присутніх колег, які брали участь у переговорах, закликав Росію і 
Україну зробити все можливе для її врегулювання.
Зокрема, за його словами, «Росія повинна здійснити тиск на сепаратистів для ефективного припинення вогню», а «уряд у Києві» має проводити відповідну політику, зокрема, «зробити все для прийняття закону про голосування, який повинен зробити можливим проведення місцевих виборів на Донбасі».
У Росії ж таку думку не поділяють. Про це свідчить інтерв’ю від 13 березня міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова «Рен-ТВ». У ньому чиновник заявив, що не їх країна, а США керують повсякденним життям в Києві. «Нам абсолютно не потрібна криза на Україні. І ми розуміємо, що вирішальний вплив на позицію Києва мають США , які, по суті справи, керують там повсякденним життям», — повідомив Лавров.
Також міністр запевнив, що Росія продовжить роботу з урегулювання кризи в Україні, для чого Москві доведеться домовлятися із США.

 

 

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Ф. Могеріні, міністри закордонних справ Італії — П. Джентілоні, Німеччини — Ф.-В. Штайнмаєр, Франції — Ж.-М. Еро, держсекретар США Дж. Керрі, міністр закордонних справ Великої Британії Ф. Хеммонд (зліва направо) під час зустрічі в Парижі.

Фото Романа СУЩЕНКА (Укрінформ).