Ми вже повідомляли («Голос України» за 12.03.2016) про те, що депутати Рівненської облради наполягли на відставці голови Рівненської облради Володимира Ковальчука. За це віддали свої голоси 42 депутати із 46, які отримали бюлетені для таємного голосування. Цього ж дня на сесії головою Рівненської обласної ради обрано Олександра Васильовича Корнійчука (фракція БПП «Солідарність»), який до цього працював керівником апарату Рівненської ОДА. Із 47 депутатів, які взяли бюлетені, за нього віддали голоси 44.

Уже під керівництвом новообраного голови депутати розглянули низку важливих для життя регіону питань. Серед таких, зокрема, виконання обласного бюджету, а також зміни до нього. Як повідомила директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, за січень-лютий до обласного бюджету надійшло понад план 13 мільйонів гривень. Щодо змін до бюджету, то вільні залишки: 49 млн. грн. облбюджету, 9,3 млн. бюджету розвитку, а також освітньої та медичної субвенції у розмірах відповідно 49,7 млн. і 32,4 млн., робітничої субвенції 1,6 млн. гривень тощо — додатково спрямують на бюджетні видатки (загалом 142 млн. грн.). Вони, зокрема, підуть на придбання шкільних автобусів (27,6 млн. грн.); поліпшення харчування та медикаментозне забезпечення пацієнтів Рівненського госпіталю інвалідів війни, що у селищі Клевань Рівненського району (3,4 млн. грн.), де нині проходять реабілітацію після поранень бійці АТО; на виконання заходів обласної Програми з енергоефективності (10 млн. грн.) тощо.
Минуле спекотне літо, коли у багатьох селах Рівненщини зміліли колодязі, мало змусити владу активніше виконувати Програму «Питна вода Рівненщини» на 2006—2020 роки. Але, як повідомили у Рівненській ОДА, держава за цей час не підтримала жодною копійкою її виконання. Тож в області власними коштами, яких, звичайно ж, бракує, намагаються бодай щось зробити для надійнішого забезпечення людей водою. Ось і на сесії Рівненської обласної ради 11 березня внесено зміни до цієї програми, які стосуються переважно Рівного. Так, на реконструкцію аварійних ділянок міського водогону з міського бюджету передбачено фінансування у сумі 2440 тисяч гривень.
Позитивне голосування ще одного питання порядку денного вселило у містян надію, що у Рівному є перспектива якщо не повністю, то бодай частково вирішити гостру проблему з очисними спорудами. Адже місто фактично залежить у цьому від «Рівнеазоту». Тож депутати обласної ради погодили участь обласного комунального закладу «Рівнеоблводоканал» у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Це дасть змогу за міжнародні кошти (кредит на тридцять років під низькі відсотки, з пільговим періодом на вісім років) реконструювати очисні споруди по вулиці Будівельників у Рівному, відтак збільшити їх добову очисну спроможність до 70 тисяч кубометрів.
Серед низки розглянутих депутатами питань — Звернення Рівненської обласної ради до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо визначення справедливого підходу до встановлення мінімальної заробітної плати та пенсії.
«Високий рівень бідності населення є істотною перешкодою успішного завершення реформ в Україні. Базисним протиріччям є економічно необґрунтовані і соціально несправедливо занижені ціна праці, розміри мінімальної пенсії та прожиткових мінімумів, — йдеться у зверненні. — Нині розмір мінімальної заробітної плати становить 1 378 гривень, а розмір середньої пенсії, яку отримує більшість населення, — приблизно 1 200 гривень. Ці суми в теперішніх реаліях не відповідають прямому призначенню — забезпеченню достатнього життєвого рівня. На сьогодні комунальні тарифи зросли вдвічі, а подекуди й утричі. Ціни на харчові продукти, одяг, ліки та товари першої потреби — теж удвічі-втричі. Все це призвело до того, що більша половина населення України перебуває на межі бідності... Рівненська обласна рада просить змінити підхід щодо розрахунку мінімальної заробітної плати та пенсії і встановити їхні справедливі розміри, щоб ці виплати справді забезпечували достатній життєвий рівень».
На сесії депутат облради від фракції ВО «Батьківщина» Анатолій Бондар оголосив про складання депутатських повноважень, оскільки, як пояснив, збирається повернутися медиком в зону АТО. Замість нього за списком цієї політсили в облраду збирається прийти народний депутат України минулого скликання Валентин Королюк.

Рівне.