У столичному Національному комплексі «Експоцентр України» відбулася акція «Біжимо за ідею повернення Криму Україні» у рамках бігового тренування Open Run Day. Під час якої активісти символічно об’єднали Крим із материковою Україною та продемонстрували, що ми — одна країна. Після забігу учасники влаштували флешмоб і вишикувались у формі України з Кримським півостровом (на знімку).

За словами організаторів, в акції взяли участь 230 людей не тільки в Києві, а й в інших українських містах, таких, як Запоріжжя, Львів, Харків, Херсон, разом їм удалося подолати відстань в 1377 км.

Тим часом правозахисники вважають, що органам влади України необхідно активніше діяти щодо захисту прав і свобод своїх співгромадян, які перебувають під слідством або вже засуджені російськими судами. Необхідно  домагатися допуску до них українських лікарів для огляду, українських або міжнародних правозахисників, представників ОБСЄ, ООН. Лише в тому разі, коли ці процеси проходитимуть гласно, не можна буде замовчати й приховати порушення прав наших співгромадян. 

Зокрема, кримськотатарським активістам арешт продовжили ще на місяць. У Сімферополі в так званому Верховному суді Криму минулої п’ятниці до пізнього вечора тривав розгляд у справі «26 лютого».

Як повідомляв «Голос України», російська прокуратура Криму вимагає максимального покарання для заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та ще п’ятьох підозрюваних в організації й участі в масових заворушеннях, які відбулися під стінами Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

У той день парламент автономії мав розглянути питання з обтічним формулюванням «Про суспільно-політичну ситуацію в Криму». Насправді готувався до реалізації перший етап з відторгнення півострова від України. На захист територіальної цілісності країни вийшли проукраїнські сили, більшість із яких становили прихильники Меджлісу кримськотатарського народу. На противагу їм «для захисту Конституції Криму» мітингували прихильники партії «Русское единство» на чолі з нинішнім «главою Криму» Сергієм Аксьоновим. Тоді зчинилися тиснява, бійки, які спровокували, і тому є підтвердження, майже 200 жителів Севастополя, які прибули в Сімферополь. Вони приїхали, підготовлені до заворушень, озброєні обрізками труб, практично в кожного були протигази.

Однак російська «Феміда» у нинішньому Криму на ці «дрібниці» уваги не звернула. Обвинувачуваними чомусь стали тільки кримські татари. А прихильники «русской идеи» опинилися в ранзі потерпілих.

Троє з підсудних: Ахтем Чийгоз, Алі Асанов і Мустафа Дегерменджи — вже понад рік перебувають під вартою. Минулої п’ятниці строк арешту їм продовжили ще на місяць.

Причому саме судове засідання відбувалося в кращих традиціях театру абсурду. Підсудні вимагали змінити склад суду, оскільки одна із суддів — Галина Редько — за даними адвоката Чийгоза Миколи Полозова (він є й захисником Надії Савченко. — Авт.), готувала рішення про арешт із відкритою датою. Іншими словами, це був би безстроковий арешт. Судді тричі йшли в дорадчу кімнату, але заяви й клопотання захисту враховані не були. Арешт продовжено, а склад суду залишився незмінним.

За дужками судового засідання залишився й той факт, що строк утримання під вартою в підсудних минув 9 березня, а суд був призначений на 11 березня, тобто майже три доби активісти перебували в слідчому ізоляторі незаконно.

Цікавим з погляду юриспруденції видається й той факт, що саму справу — а це понад 20 томів — було відправлено тим же Верховним судом Криму на дорозслідування. Причина в тому, що слідство так і не змогло встановити, де саме й хто саме брав участь у «таємній змові», що відбувалася в офісі Меджлісу в Сімферополі, під час якої нібито було ухвалено рішення про масові заворушення. Не встановлено також, де саме перебував Чийгоз й інші обвинувачувані й кому саме вони завдавали ударів, які призвели до травм, як стверджують представники обвинувачення. Немає довідок і про медичний огляд у більш як 70 призначених слідством потерпілих.

До речі, у судових засіданнях від держзвинувачення виступають представники російської прокуратури Республіки Крим, які ще два роки тому підкорялися Генеральній прокуратурі України. Та ж Наталя Поклонська, яка встигла одержати генеральські погони в Росії, перебуває у розшуку в Україні, й проти неї порушене кримінальне провадження. А тепер вони судять українських патріотів.

Крим.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.