Учора відбувся круглий стіл на тему: «Заборона Меджлісу в Криму — нехтування правами корінного народу на самовизначення і порушення міжнародного законодавства окупаційною владою». 

За словами голови Меджлісу народного депутата Рефата Чубарова, з точки зору міжнародного права незаконним є сам окупаційний суд, тож він не може ухвалити жодного законного рішення, в тому числі щодо заборони діяльності Меджлісу. «Однак де-факто ми маємо іншу ситуацію, тому наші товариші, які перебувають у Криму, проходять формальну процедуру. А згодом ми все ж таки хочемо домогтися того, щоб справжні фашисти, які прийшли з Москви, були названі своїм ім’ям та понесли справедливе покарання за здійснені ними злочини проти кримськотатарського народу та його представницьких органів», — сказав народний депутат. Говорячи про те, якими будуть дії, якщо окупаційна влада все ж таки ухвалить рішення про заборону Меджлісу, Р. Чубаров зауважив, що розробляються різні сценарії, але все залежатиме від того, як далеко зайде окупаційна влада. Зокрема, чи це рішення стосуватиметься лише Меджлісу, чи його буде поширено й на 22 регіональні представництва, до яких сьогодні належить понад дві тисячі кримських татар. «Сподіваюся, що ті форми роботи, які ми нині обговорюємо, дадуть змогу зберегти діяльність Меджлісу на нинішньому рівні, бо основні напрями діяльності Меджлісу кримськотатарського народу вже зараз забезпечуються з материкової України», — сказав він та навів слова лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, котрий висловив переконання, що рішення окупаційної влади про заборону Меджлісу тільки сприятиме піднесенню кримськотатарського руху, оскільки його спрямованість та позиція окупаційної влади стануть очевидними для всіх. «Бандити сучасності хочуть назвати злочинцями і бандитами людей, які зорганізувалися заради своєї землі та своїх прав», — підкреслив 
Р. Чубаров та висловив переконання, що нічого в окупантів не вийде, бо «визначальною якістю, з якої випливали всі інші якості нашого народу, є велика любов до своєї землі, до того, що називається Батьківщиною». За його словами, 45-річне вигнання виховало цілі покоління, які дуже добре зрозуміли, що ніколи не можна зраджувати та поступатися своєю землею.
А член Меджлісу Ескендер Берієв назвав можливу заборону помстою за те, що кримські татари закликали не брати участі в так званому референдумі та у виборах до так званих місцевих органів влади Криму. «Судилище, яке зараз триває, — це політичний процес проти всього кримськотатарського народу», — заявив він та нагадав, що хоч у часи СРСР взагалі не визнавався кримськотатарський народ, це не завадило існуванню кримськотатарського руху. Він також закликав Верховну Раду в разі заборони Меджлісу ухвалити звернення до міжнародної спільноти із закликом посилити санкції проти окупанта.