Голова Верховної Ради Володимир Гройсман дав інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада», в якому окреслив план дій народних депутатів на поточний пленарний тиждень, оцінив виклики, які нині стоять перед країною та поділився своїм баченням шляхів виходу з політичної кризи.

На часі питання безвізового режиму, економіки та внутрішньої реформи Верховної Ради

Цього пленарного тижня Верховна Рада розгляне законопроекти, що стосуються економічної сфери, питання ухвалення плану внутрішньої реформи парламенту, а також зміни, спрямовані на виконання плану дій із лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман в інтерв’ю телеканалу «Рада».
Глава парламенту поінформував, що Верховна Рада підходить до затвердження та імплементації плану дій внутрішньої реформи, розробленої спільно з Європарламентом. «Є 52 рекомендації, спільно напрацьовані з нашими європейськими партнерами, і ми розпочнемо цю роботу», — зазначив В. Гройсман. За його словами, народні депутати також сконцентруються на прийнятті рішень із лібералізації візового режиму ЄС для України. «Залишилося ще одне рішення, треба його вже завершити і поставити у цьому питанні крапку», — зауважив він. Ідеться про внесення поправок до закону про електронне декларування. Окрім того, парламент розгляне «гарячі», необхідні питання, пов’язані з оборонною сферою, галузями фінансів та економіки, підкреслив очільник Верховної Ради.
Коментуючи роботу парламенту протягом трьох непленарних тижнів, В. Гройсман зауважив, що делегація Верховної Ради спільно з європейськими партнерами та колегами з Європейського Парламенту працювала на Українському тижні в Брюсселі. А нині триває робота у комітетах.

Чітко визначити пріоритети змін

На думку Володимира Гройсмана, для розробки й впровадження плану виходу з нинішньої політичної кризи виконавча влада має займатися не політикою, а системним вирішенням нагальних проблем населення. Зокрема, реформами системи охорони здоров’я та відродженням національної економіки. «Тоді ми матимемо реальний план входу з кризи», — підкреслив Голова Верховної Ради.
Очільник парламенту поінформував, що провів низку зустрічей з представниками експертного середовища та громадськості з метою напрацювання антикризового плану. У телеефірі він прокоментував декілька з них. А саме ті, які відбулись минулого тижня. Так, за словами В. Гройсмана, система охорони здоров’я, що існує нині в країні, не здатна задовольнити потреби населення: пацієнти не отримують якісних послуг, а лікарі — відповідного забезпечення своєї праці. Така ситуація спричинена відсутністю системного бачення реформи галузі профільним міністерством, зауважив він. «Немає бачення того, якою має бути охорона здоров’я: як мають працювати поліклініки або амбулаторії сімейного лікаря, як вони забезпечуватимуться, на якому обладнанні будуть працювати, як діагностуватимуть хвороби, що робити для того, щоб менше людей помирали від серцево-судинних захворювань, — зазначив глава парламенту. — Це елементарні питання, які в Європі і в світі вирішуються за один день, лічені години, а у нас призводять до смерті людей у достатньо ранньому віці».
На думку Голови Верховної Ради, необхідно чітко визначити пріоритети реформи. Треба зрозуміти, як працюватимуть лікарні, відділення, скільки отримуватиме лікар, як забезпечити якісні медичні послуги для населення й доглядати хворих, які перебувають у важкому стані в лікарні. «На ці запитання треба знайти відповіді, і це абсолютно реально», — переконаний він.
Водночас не менш актуальним питанням, на думку очільника законодавчого органу, нині залишається проблема зайнятості населення та заробітних плат. «Якщо людина має роботу, нормальну заробітну плату, вона може планувати своє життя, життя своєї родини, давати якісну освіту дітям», — зазначив він. Коментуючи ситуацію на ринку праці, Володимир Гройсман наголосив, що зайнятість населення та кількість вакансій зменшуються, освіта, у тому числі професійно-технічна, не відповідає потребам ринку праці.
«Треба реально займатися відродженням національної економіки: будувати дороги, розвивати інфраструктуру, робити капітальний ремонт країни», — наголосив глава парламенту. Це допоможе людям отримати реальну роботу та заробітну плату. Відкладати вирішення цих проблем надалі, за словами Володимир Гройсмана, неприпустимо.

Час для пошуку виходу з кризи пішов на дні

Голова Верховної Ради висловив сподівання на відповідальність та зрілість українських політиків під час пошуку шляхів виходу з кризи. Стабілізувати ситуацію, на його думку, можливо через знаходження шляхів виходу з нинішньої політичної кризи. «Це буде запорукою подальшого розвитку країни, — сказав він. — Тому я розраховую на зрілість політиків і на те, що кожен знайде у себе мужність прийняти вчасне, мудре і правильне рішення».
За словами керівника парламенту, сьогоднішню політичну кризу спричинила урядова криза, викликана недостатньо якісним розв’язанням проблем країни та відсутністю відчуття змін у людей.
За словами В. Гройс-мана, нині час для пошуку шляхів виведення країни з кризи «пішов не на місяці, а на дні», оскільки затягування рішення веде лише до її подальшого поглиблення. «Дуже важливо, щоб Прем’єр-міністр спільно зі своєю політичною силою прийняли відповідальне рішення, яке дасть змогу далі продовжити роботу українського парламенту і вийти з кризи», — наголосив очільник Верховної Ради. Володимир Гройсман переконаний: усім політичним силам необхідно сконцентруватися над формуванням чіткого плану дій, який потрібно реалізувати в нинішній ситуації.

За повідомленнями прес-секретаря Голови Верховної Ради України.

ПРЯМА МОВА

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:

«Реформи мають дві сторони. Зрозуміло, що треба йти на певні непопулярні кроки. Але, з другого боку, потрібно займатися реальними проблемами, які хвилюють людей».