Погоджувальна рада

Лібералізація візового режиму з Євросоюзом, оборонні та безпекові питання, економічні законопроекти, закон про електронне декларування, план внутрішньої реформи парламенту — цими питаннями перейматимуться народні депутати упродовж нового пленарного тижня. Однак, окрім законотворчих питань, на роботу парламенту, безумовно, матиме величезний вплив урядова криза, на яку не можна заплющувати очі.

 

Приречені домовлятися

На початку погоджувальної ради керівників депутатських фракцій та голів комітетів Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман закликав політичні сили консолідувати зусилля для пошуку рішень виходу з політичної кризи. Водночас глава парламенту зазначив, що політичні консультації, які тривали упродовж трьох попередніх тижнів, досі не дали результату. В. Гройсман запевнив, що як глава парламенту, всіляко сприятиме процесу пошуків виходу з політичної та урядової кризи. «Ми зобов’язані знайти правильні рішення», — підкреслив він.

При цьому В. Гройсман зауважив, що український парламент завжди був тим «острівцем», який забезпечував спокій у країні, отож законотворці й сьогодні мають продемонструвати здатність приймати рішення, які необхідні країні. Глава парламенту закликав депутатів об’єднатися довкола ухвалення законопроектів і водночас шукати вихід із політичної кризи.

Зміна прем’єра на технократа

На зміну уряду Арсенія Яценюка має прийти технократичний уряд, який розпочне виконувати Коаліційну угоду, приватизацію стратегічних підприємств, а не їх «доїння», має запустити інвестиційні проекти, закінчити податкову реформу, децентралізацію, реформу державного управління, заявив лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. «Верховна Рада має прийняти рішення і стабілізувати ситуацію», — наголосив Луценко, нагадавши, що уряд є похідним від Верховної Ради і призначається парламентом.

Ю. Луценко також заявив, що БПП підтримає зміну прем’єра на «керівника-технократа», бо «Україна потребує стабільності».

Фракція БПП запропонувала розпочати пленарний тиждень із голосування за принципові євроінтеграційні законопроекти — зокрема, про електронне декларування, на який Президент наклав вето, про Державне бюро розслідувань, Нацагентство з питань виявлення корупційних активів.

Ціна зволікання — втрата керованості

Лідер депутатської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак закликав відновити роботу парламентської коаліції на базі запропонованої урядом програми на 2016 рік. Парламентарій заявив, що нині є два виходи: перший — відновлення парламентської коаліції, посилення чинного складу уряду, продовження реформ у країні, започаткованих урядом. Другий варіант — Президент та найбільша депутатська фракція у парламенті, фракція Блоку Петра Порошенка, беруть на себе відповідальність і представляють нового кандидата на прем’єра.

«Ціна зволікання — втрата керованості країною, підтримки зарубіжних партнерів і всього, що було досягнуто за два роки», — стверджував М. Бурбак.

На це лідер фракції БПП Юрій Луценко відповів: «Як тільки ми отримаємо заяву про відставку Яценюка, ми внесемо кандидатуру на посаду прем’єра. У нас є і кандидатура, і програма, і голоси».

Максим Бурбак також закликав парламентаріїв зберегти той «дух єдності», який народився у Брюсселі під час «Українського тижня» в Європейському Парламенті. 

Доля людей від виборів не зміниться

Лідер депутатської фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що доля країни залежить від «політичного егоцентризму» декількох людей, які «зводять дебет з кредетом, але зовсім не думають про те, як виживають звичайні люди».

О. Березюк розповів шокуючий факт: 90-річну вчительку на Сумщині ховали у труні, яку зробили з підлоги, яку зірвали в її помешканні, бо не було грошей, щоб купити труну.

Парламентарій наголосив, що доля країни нині у руках парламенту. «Уряд змінюється, бо до нього немає довіри, генпрокурор змінюється, а про вибори треба забути, бо доля людей від цього не зміниться», — сказав О. Березюк.

Коли розпочнуть офіційні переговори про переформатування уряду

Лідер депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко нагадала, що коаліція не існує у парламенті 25-й день, і через п’ять днів закінчується 30-денний термін, після якого Президент має право оголошувати позачергові вибори до парламенту.

За словами Тимошенко, за три тижні, коли парламент не працював у пленарному режимі, жодних публічних консультацій не проводилося. Лідер «Батьківщини» закликала розпочати офіційні переговори про створення нової коаліції та переформатування уряду, а також повернутися до розгляду питання про недовіру уряду і негайно змінювати стратегію розвитку країни.

У свою чергу, представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів на погоджувальній раді повідомив, що надвечір мала відбутися зустріч Президента України із лідерами депутатських фракцій і груп, на яку запрошено керівників усіх депутатських фракцій і груп. С. Кубів також заявив, що нинішній уряд втратив довіру, момент часткового оновлення Кабінету Міністрів утрачено, тож уряд потрібно змінювати. С. Кубів також повідомив, що Президент України вніс до парламенту проект постанови про звільнення Віктора Шокіна з посади Генерального прокурора.

Про повний, а не порожній холодильник

«Ми не бачимо іншого виходу з кризи, як дострокові парламентські вибори, формування нової коаліції та нового уряду після цих виборів», — заявив лідер депутатської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко. На його думку, причина політичної кризи полягає також і в тому, що опозицію фактично відсторонено від можливості контролювати дії влади.

Фракція Опозиційного блоку наполягає на розгляді нинішнього пленарного тижня двох принципових питань — про індексацію зарплат і виправити помилку щодо скасування спеціального оподаткування для сільського господарства.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що головною причиною політичної кризи є зубожіння людей та відсутність реформ у реальному секторі економіки. На його погляд, урядові ініціативи були спрямовані проти розвитку вітчизняної промисловості — скасування пільгового оподаткування для аграріїв, встановлення квот для металургії, підвищення тарифів на залізничні перевезення тощо.

Радикальна партія, за словами її лідера, запропонувала альтернативний антикризовий план розвитку економіки, який має бути спрямований на подолання бідності та безробіття, створення нових робочих місць, залучення інвестицій.

«Має бути політика повного холодильника, а не порожнього», — заявив Ляшко.

Лідер радикалів також порушив питання, чому українські громадяни мають сплачувати з квітня по 500 доларів за газ, коли його ринкова ціна 200 доларів.

У депутатській групі «Відродження» вважають, що дочасні парламентські вибори можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Про це заявив співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар.

«Ми готові до дочасних парламентських виборів, але це ще на рік втягнути країну у хвилю популізму та зубожіння, і це може призвести до непередбачуваних наслідків», — сказав В. Бондар. За його словами, на першому плані має бути відродження економіки, інфраструктури, створення робочих місць, залучення інвесторів. Парламентарій також закликав нинішнього пленарного тижня виправити помилки в цьогорічному держбюджеті.

Голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко повідомив, що депутатська група підготувала короткострокову стратегію виходу з урядової кризи, яка передбачає вісім тез — зокрема, боротьбу з корупцією, проведення податкової реформи, індексацію зарплат і пенсій, відновлення експортного потенціалу. Я. Москаленко запропонував під час години запитань до уряду запросити до парламенту міністра палива та енергетики та главу НАК «Нафтогаз України» щодо обґрунтованості зростання тарифів на газ та електроенергію для населення.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запевнив, що уряд працює у звичайному режимі.

Нинішнього пленарного тижня парламент має ухвалити максимум 50 законів — підсумував глава парламенту Володимир Гройсман. Він доручив парламентському апарату опрацювати пропозиції керівників фракцій і груп щодо порядку денного.

Цитата

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

— Затягувати політичну кризу, а точніше, її вирішення, у часі є неприпустимо. Розраховую, що політичні сили, лідери знайдуть можливості, механізми і запропонують українському суспільству вихід з тієї політичної кризи, яка сьогодні є абсолютно очевидною.

 

 

Тарас Кутовий, Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, В’ячеслав Кириленко.

 

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.