«Генерал ДНР» Григорій Бєляєв відібрав майно у донецького підприємця Володимира Колганова, а його самого, його дружину й дочку жорстоко побив і змусив виїхати з Донецька. При цьому у вагітної дочки Колганова від побоїв стався викидень.

Про це йдеться на сайті організації сепаратистів «Патріотичні сили Донбасу», яку контролює один з ватажків бойовиків «ДНР» Олександр Ходаковський, передає Цензор.НЕТ з посиланням на Четверту владу.
Після конфлікту, який стався між Захарченком і Ходаковським, останній почав регулярно критикувати ватажка «ДНР» і його людей і публікувати в мережі компрометуючу їх інформацію.
До війни Володимир Колганов був власником великого кінологічного центру в Донецьку, яким почав займатися ще в 1988 році. У розпліднику розводили, дресирували й готували до виставок собак службових порід.
Центр Колганова займав велику територію з водоймою на околиці міста, яка, як видно, і сподобалася бойовикам. Сам підприємець із самого початку підтримував антиукраїнський путч у Донецьку й допомагав сепаратистам, однак це не врятувало його від розправи.
«Ми не очікували, що почнеться війна, але появу республіки вітали всією душею! Ходили на референдум, голосували за незалежність. Навіть віддали на потреби ополчення бетонні блоки, які перед війною звезли для будівництва свого дачного будиночка. Усі барикади перед будівлею телецентру на Куйбишева, 61 — з них. Але ми розуміли — тоді там вони були більш потрібні», — цитує сайт Ходаковського дружину Колганова Світлану.
Повідомляється, що подружжя також надало бойовикам собак зі свого розплідника:
«За республіку виступили не тільки Колганови. Кордони нової держави охороняли і їхні собаки — територія розплідника перебуває на самому півдні міста, і майже десяток навчених вівчарок щодня стежили за його периметром. Можна гарантувати — через їхню землю жоден диверсант не пройшов», — написано в статті.
Однак у жовтні 2015 року сепаратисти відплатили Колганову за підтримку досить оригінальним способом. Якось на територію його центру заявилася компанія озброєних бойовиків, які почали вимагати від Колганових звільнити територію розплідника. Власникові вони заявили, що його документи на ділянку не дійсні, бо були видані ще при українській владі.
«Із собою вони принесли припис власникам... негайно залишити територію розплідника. Підстава — недійсність документів на право власності. Договір оренди ділянки з підприємством, яке володіє землею, визнали «укропським папером». А щоб у дієвості вимог і погроз не залишалося сумнівів, пересмикнули затвори автоматів. Довелося підкоритися.
Виявляється, недавнім візитерам так сподобався собачий розплідник, що вони вирішили попросту прибрати його до рук. А закони? А власники? Це не проблема. Силі довелося підкоритися. Реманент, який змогли й встигли забрати, Колганови винесли за територію розплідника, склали поруч, на прилеглій нічийній ділянці. Там само продовжили заняття із тваринами, адже тренування й дресуру не можна припиняти надовго. Паралельно намагалися добитися справедливого вирішення ситуації, адже на якомусь етапі ще була жива надія, що в молодій народній республіці неможливі й неприпустимі випадки правового свавілля, рівних яким не було навіть в Україні», —
йдеться в статті.
Однак добитися, щоб усе стало знову хоча б так само, «як в Україні», Володимиру Колганову вже не вдалося. 14 лютого до нього на ділянку заявився «депутат народної ради» і за сумісництвом один із ватажків бойовиків «ДНР» Григорій Бєляєв.
«Того дня, як розповідає Світлана Колганова, її чоловік займався із собаками неподалік від уже колишнього свого розплідника, коли до місця тренування під’їхав чорний «Ренджровер» з озброєними людьми. Один із них, у військовій формі, відрекомендувався генералом армії «ДНР» Григорієм Бєляєвим. Він був явно нетверезий. Бєляєв розмахував пістолетом і в нецензурній манері вимагав від Колганова залишити те місце, де йшло тренування. Те, що відбувалося потім, вже нагадувало сцену кривавих розборів з бойовика про «буремні 90-ті».
З пояснювальної Світлани Колганової:
«Бєляєв, хитаючись, вийшов з машини, вимагав ключі від нашої машини, почав стріляти, разом з озброєними людьми бив чоловіка. Били руками, ногами, прикладом автомата по голові, по всьому тілу. Вбивали у всіх перехожих на очах. На моє запитання: «Що ви робите?» — він відкрив вогонь у повітря, а його охоронці стріляли в землю перед нашими ногами. Бєляєв підійшов до мене й ударив у живіт так, що я впала горілиць і вдарилася головою об асфальт. Погрожував мені пістолетом. Потім направив пістолет у бік моєї дочки, яка прийшла на допомогу батькові. Вдарив її ногою в живіт, заламував руку й стріляв, але куля пройшла повз».
Цей день Колганови запам’ятають на все життя. Адже тоді били не просто хазяїна розплідника, били колишнього афганця, бойового офіцера, який присвятив усе життя любові до тварин і людей. Били тільки тому, що знадобилася земля, на якій розташовувалося його господарство», —
йдеться в статті.
Повідомляється також, що від удару в живіт дочка Колганова, яка була вагітна, втратила дитину...
«Пояснювальна С. Колганової займає дві сторінки й дочитати її до кінця дуже складне, з моральної точки зору, заняття. Є там і про те, як непритомного чоловіка у багажнику автомобіля везли у відділення поліції, про те, що діялося в дільниці. А головне — про побажання, що межують із погрозами, негайно залишити республіку, щоб обіцянки позбавити життя не стали реальністю. Погрози вплинули — Колганови виїхали з Донецька в безпечне місце. Вони вважають, що там вони зможуть перечекати лихо й добитися справедливості. Надія, як відомо, вмирає останньою», — повідомляє сайт Ходаковського.
Публікація про жорстоке побиття родини Колганових викликала обурення в таборі сепаратистів і співчуваючих їм росіян. Статтю перепостили в групі прихильників терориста Гіркіна. Крім того, її розмістив російський пособник бойовиків Олександр Жучковський.
«Якщо все це правда, а письмові пояснювальні й свідчення говорять про те, що Колганови готові наполягати на своїй версії того, що трапилося, то як таке можливе в державі, яка проголошує себе народною республікою й повний відхід від свавілля, що практикувалося в олігархічній Україні?! Як може статися, що навіть працівники правоохоронних органів і прокуратури, за словами Колганової, не здатні нині ні на що, крім як тихо порадити на вухо: «Біжіть, якщо хочете залишитися в живих», — написав Жучковський.
Сам Ходаковський також прокоментував те, що трапилося, у себе в блозі:
«У «Сході» завжди існував свій спецназ, з перших днів і дотепер. При ньому була створена кінологічна служба, закуплені в Росії собаки службових порід, з якими була проведена підготовка з виявлення вибухових речовин і наркотиків. Дуже багато нам допомагав Володя Колганов, людина з колосальним досвідом у цій роботі, і я був вражений учора, коли довідався з описів його дружини, що з ним і його родиною сталося. У мене, крім емоцій, нічого немає. Побачивши, що тільки ми ще щось говоримо вголос, вона прийшла до нас, як в останню інстанцію. Уже не зовсім зрозуміло, кого населенню потрібно більше боятися: своїх чи чужих», — написав він.
У коментарях до статті читачі пишуть, що випадок Колганових — далеко не єдиний, і такі історії є повсякденністю для територій, підконтрольних незаконним збройним формуванням.
«Це не просто правда, а ще й дуже полегшена версія того, що відбувалося насправді. Ми з дітьми їздимо на заняття два роки, тому в курсі, що відбувається, саме цього дня ми не приїхали, а довідалися про все ввечері того ж дня від старшої дочки Колганових, яка дивом не була там зі своїм шестирічним сином. Жах, що коїться, таких випадків по Донецьку дуже багато», — повідомила місцева мешканка Анжеліка Горбунова.
«Уже нічому не дивуюся. Якщо Морозова розповідала, що гроші за обміни ділила з Кононовим, і це все зійшло їм з рук. Якщо дочка наближеної до Захарченка Филипової у 20 із гаком «командує» ополченцями і їй навісили медальок, то що казати? Не даремно Безлер називає «ДНР» банановою республікою».
«Не хочу зловтішатися, але факт залишається фактом — мужика зжерла рівно та сама система, яку він особисто допомагав будувати «русской весной 2014 года». Хто ж йому винен, що він, начебто дорослий і недурний мужик, який пройшов Афган, повірив у всю цю маячню з народними республіками? Сам собі злобний буратіно. А собак справді шкода», — пишуть інші користувачі соцмереж.

Фото з сайту Цензор.НЕТ.