У Європейському Союзі нагадали Москві про необхідність виконання Мінських угод і зауважили, що ніколи не визнають незаконну анексію Криму. Відповідну заяву зробила високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні за підсумками засідання глав МЗС країн спільноти у Брюсселі, повідомляє AFP. І це лише один з принципів, що їх ухвалили міністри стосовно російсько-європейських відносин, які загострилися з часу анексії Росією півострова і дій Кремля на сході України. Остання така планова нарада європейських дипломатів відбулася рік тому.
Серед інших узгоджених положень: Євросоюз посилюватиме зв’язки з Центральною Азією та іншими східними партнерами, а також підвищуватиме енергетичну незалежність і стратегічну стійкість. Окрім того, у Брюсселі не відкидають можливості вибіркової взаємодії з Кремлем, зокрема у питаннях спільних інтересів на кшталт Сирії чи Північної Кореї. ЄС також підтримуватиме громадянське суспільство в Росії, поглиблюватиме контакти між людьми з РФ та ЄС, зокрема молоді.
Обговорювалося питання, у який спосіб слід вести діалог з Росією. Була пропозиція відрядити голову європейської дипломатії Ф. Могеріні до Москви, проте вона не отримала схвалення.
«Я вважаю, що краще спробувати запросити міністра Лаврова в Брюссель і протиставити його всьому ЄС, а лише потім думати про те, щоб відправляти в РФ пані Федеріку», — цитує главу польського МЗС Вітольда Ващиковського «Радіо Польща». На його думку, візит Могеріні до Російської Федерації був би невдалою ідеєю, оскільки «відбувався б у тіні трагедії Надії Савченко». «Ми вважаємо, що Савченко повинна бути звільнена ще до того, як почнеться діалог Євросоюзу і Лаврова», — сказав глава польської дипломатії.
Не менш гострою темою дискусії стали санкції ЄС проти РФ. Представники Італії та Угорщини — найближчих союзників Кремля в Європі — заявили, що не може бути ніякого автоматичного продовження обмежень, виявивши таким чином відсутність єдності в спільноті стосовно Москви.
«Ми вважаємо, що питання про санкції має вирішуватися на найвищому рівні», — цитує міністра закордонних справ Угорщини Петера Сиярто «Радіо Свобода».
Натомість, міністр закордонних справ Данії Крістіан Єнсен вважає, що Європейський Союз має бути єдиним у питанні збереження обмежень проти Росії. «На кону навіть більше, ніж Україна. Зараз ми переживаємо найглобальніше випробування авторитету нашої спільної, зовнішньої політики і політики безпеки», — наголосив Єнсен, інформує Bloomberg.
Нагадаємо, минулого тижня Комітет постійних представників країн ЄС ухвалив рішення подовжити засоби впливу спільноти щодо окремих російських посадовців, ватажків сепаратистів в Україні, а також підприємств і організацій до середини вересня, дію економічних обмежень — до кінця липня.

 

 

Міністр закордонних справ і міграції Люксембургу Жан Ассельборн, державний міністр Міністерства закордонних справ Німеччини Міхаель Рот, міністр  закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич під час  зустрічі у Брюсселі (зліва направо).

Фото з офіційного сайту ЄС.