Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

— Нинішня коаліціада довела країну до того, що ми не маємо дієздатного уряду, програми дій з відродження економіки, промисловості. У залі нині істерія: хто буде в уряді, хто — прем’єром, які кадрові пропозиції робитимуться. Ви піднімаєте тарифи, хоча перед виборами обіцяли їх знизити. Обіцяли підняти пенсії та зарплати, але нічого не робите для цього. Говорили про нові робочі місця, натомість очікуються нові скорочення практично в усіх галузях. Ми запитуємо: до чого веде ваша політика, до чого ви доводите країну?.. Шановна коаліція: зупиніться! Сядьте, домовтеся нарешті з Президентом, прем’єром. Треба відроджувати економіку, промисловість.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Верховна Рада продовжує стояти осторонь виконання Мінських угод та їх законодавчого закріплення. Ситуація на південному сході почала загострюватися. І так може відбуватися роками, якщо не виконати основні положення Мінських домовленостей, у тому числі, завершити обмін військовополоненими за формулою «всіх на всіх», включаючи льотчицю Надію Савченко. Не менш важливим питанням є внутрішня політична стабільність в Україні. Ми закликаємо політиків припинити розхитувати ситуацію. У Брюсселі ми отримали достатньо чіткий сигнал: політичний розлад у країні — це головна перешкода для розвитку України. Ми повинні шукати компроміс та злагоду заради об’єднання і розвитку.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

— Дуже змістовною, корисною та вчасною була поїздка народних депутатів до Брюсселя. Але мені сумно від двох речей. Перша, що європейські парламентарії назвали український парламент «фабрикою законотворчого сміття». Друга, що 52 рекомендації, надані паном Коксом, — це свого роду, як буквар для дітей у школі, і депутати мають це розуміти. Україна — це «титанік», який, зіткнувшись із айсбергом, йде на дно. У той час, коли український народ чайними ложками черпає воду з лайнера, щоб залишитись живими і доплисти до берега, капітан з командою б’ються за теплі каюти.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Ми бачимо два шляхи виходу зі штучно створеної політичної кризи. Перший — відновлення діяльності коаліції «Європейська Україна». Другий — представляйте нового прем’єра, склад уряду, програму дій Кабміну та 226 голосів, які підтримуватимуть цю програму. Прикро, що за результатами 2015 року ми спромоглися у цьому парламенті підтримати лише 40 відсотків урядових ініціатив. Є ще один варіант — дочасні вибори. Але їхнє проведення — це розвал країни, що зіграє на руку лише країні-агресору. З огляду на це, фракція «Народного фронту», пропонуючи підтримати чинний уряд, готова розглядати і конкретні пропозиції щодо формування нової коаліції, нової програми дій уряду, а також кандидатури нового прем’єра та міністрів. Відставка попереднього уряду може відбуватися лише з негайним призначенням наступного.

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:

— Усі з цієї трибуни кажуть про кризу в нашій країні, але ви не знаєте, що це таке. Поїдьте в українське село і подивіться, як там живуть люди, за якою ціною продають молоко, як годують сім’ї. Проїдьтеся по містах і спитайте, як живуть пенсіонери, бюджетники. Криза у вас, колеги, в головах, а внаслідок цього — реальна криза в кишенях населення. Із початку квітня на 53 відсотки планують підняти вартість газу. Мільйони людей не зможуть платити за такими тарифами. У країні не криза, а безлад і безвідповідальність. Наша фракція пропонує шляхи подолання цієї кризи — нова коаліція, новий уряд, і, найголовніше, план дій цього уряду. Вимагаю від вас, як від тих, кому люди довірили владу, бути відповідальними.

Юрій ЛУЦЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— Наша криза — це питання відсутності реформ, які заміняються піар-свистом та домовленостями з олігархами. У нас нема особистого протистояння із Прем’єр-міністром чи з будь-яким міністром. Маємо об’єктивні дані, які свідчать про гальмування реформ на ключових напрямках. БПП вимагає протягом місяця деполітизувати і деолігархізувати керівництво найбільших державних монополій. Наполягаємо на реформі державної фіскальної служби, очищенні митниць від тих, хто грабує бізнес. Прагнемо завершення податкової реформи тощо. Зарадити ситуації міг би технократичний уряд, створений без партійних торгів. Але ця ідея, яку підтримує суспільство, вчора практично була похована заявою «Самопомочі» про те, що вона не вступить в будь-яку нову коаліцію під будь-який новий уряд.

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:

— Нам пропонують посаду Прем’єр-міністра і повернутися в коаліцію. На жаль, і Президент, і партнери по парламентській більшості неодноразово обманювали нас. Звична практика — запропонувати щось через прес-службу, домовитися вночі і все зробити інакше. Тому до розгляду пропозицій «Самопоміч» чекає наступних простих рішень. Передусім — призначення незалежного Генерального прокурора, який не буде другом ані Президента, ані парламенту. Призначення справжньої Центральної виборчої комісії, яка чесно рахуватиме голоси. І ухвалення нового справедливого закону про вибори, за яким люди зможуть обирати і політичну партію, і конкретного кандидата в ній за системою відкритих партійних списків. У танцях навколо прем’єрської посади наша фракція бачить лише бажання дотанцюватися до осені, бо перебування на посадах дає конкретні гроші. А далі на ці гроші купуватимуться цілі округи.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Під час зустрічі лідерів фракцій з Головою Верховної Ради, Президентом та Прем’єр-міністром у жодної із сторін не було сумніву: криза досягла апогею. На три тижні парламент, фактично, відпустили, щоб закрити питання відставки уряду, заспокоїти суспільство і зробити вигляд, що нічого не відбувається. Але за цей час на 25 відсотків зросла вартість електроенергії, на 53 відсотки — газу і на 80 відсотків — вартість опалення. За ці три тижні глава уряду оголосив приватизацію мільйона гектарів земель сільськогосподарського призначення. Уся країна вимагає відставки Арсенія Яценюка. Поставте нарешті на голосування цю постанову. Прошу також створити спільну з усіма фракціями команду й 21—22 березня, коли виголошуватимуть вирок Надії Савченко, поїхати і підтримати в її особі нашу спільну боротьбу за країну.