Аграрії назвали нинішні закупівельні ціни «знущанням»

 

Захисти село — збережи Україну! Під таким гаслом учора в Києві відбулося Селянське віче. Аграрії з багатьох регіонів країни з’їхалися до столичного Міжнародного центру культури і мистецтв у гарячу весняну пору не для того, щоб обговорити особливості нинішньої посівної або які технології застосовувати, щоб зробити господарювання прибутковішим. Головна мета зібрання, зазначив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич, — не допустити руйнування українського села. Мовляв, «прийшов час сказати «Досить!», досить знущатися над українським селянством — це основна сутність наших дій, які ми сьогодні розпочинаємо з цієї зали...».


Серед основних вимог до влади — повернення податкових пільг. Зокрема, негайно прийняти законопроект №3851-1 «Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгосптоваровиробників». Так буде відновлено для аграріїв спеціальний режим оподаткування ПДВ.


Ще одна податкова вимога: «Для будь-якого виробника у сільській місцевості» застосовувати «єдиний земельний податок, який повинен бути розроблений і прийнятий до 1 липня».


Під час зібрання аграрії розкритикували чинну цінову політику. Вони вважають знущанням, коли переробні підприємства закуповують у селян молоко по 3 гривні за літр, а свинину — по 18 гривень за кілограм живої ваги.


— У ціновій політиці ставимо чітко питання до вже новосформованого (як сподіваються аграрії. — «Голос України») уряду — вжити серйозних економічних заходів у плані розвитку фермерства, кооперації, підтримки села і сільської місцевості, а не олігархів, — наголосив Іван Томич. — Адже 23 мільярди гривень знайшлося для олігархів в бюджеті. Мається на увазі повернення експортного ПДВ. А ось для села 2 чи 3 мільярди на підтримку чи хоча б інфраструктури — немає!..


Особливе обурення присутніх викликала згадка про озвучену наприкінці лютого заяву Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо продажу на відкритому аукціоні мільйона гектарів державної землі, яка нібито перебуває у тіньовому або корумпованому обігу. Фермери сприймають такі слова як особистий виклик. «Це питання прозвучало як сигнал. Чи зможе селянство протистояти? Ми здатні захищатися! Інакше у цинічний спосіб з молотка піде найостанніший скарб майбутнього української нації, майбутніх поколінь», — ішлося під час зібрання, на якому пролунала вимога повної відставки усього Держгеокадастру.

 


Розмова на підвищених тонах продовжилася біля стін Верховної Ради та Кабміну, куди вирушили маршем опісля зібрання його учасники (на знімку).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.