Уряд оприлюднив План дій Кабінету Міністрів України на 2016 рік, який передбачає реалізацію 379 конкретних завдань. Цей план, зокрема, окреслює пріоритети у сфері отримання Україною безвізового режиму з ЄС, національної безпеки та оборони, політики повернення та реадаптації Криму і Донбасу. 


До важливих пріоритетів плану належать і подальші заходи із децентралізації влади. У цій частині документ передбачає створення ефективної системи управління регіональним розвитком, законодавче забезпечення процесу децентралізації, доступність та якість адміністративних послуг, зміцнення та підвищення відповідальності місцевої влади. Зокрема, задля вдосконалення інструментів фінансування регіонального розвитку планується до 1 травня внести зміни до Бюджетного кодексу та Закону «Про засади державної регіональної політики», а також прийняти низку урядових постанов і наказів.


Заплановано також підтримку та законодавчий розвиток змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Ідеться про такі законопроекти, як «Про адміністративно-територіальний устрій України», «Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція) та «Про префектів», котрі мають бути ухвалені у тримісячний строк після набрання чинності змінами до Конституції щодо децентралізації влади.


Для створення та забезпечення діяльності центрів надання адміністративних послуг уже в березні має бути розроблено законопроект щодо забезпечення фінансування центрів надання адміністративних послуг, а також встановлено мінімальні вимоги до таких центрів.


Задля зміцнення служби та підвищення відповідальності місцевої влади парламенту пропонується ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект про службу в органах місцевого самоврядування, а уряд одразу обіцяє розробити відповідні нормативно-правові акти на виконання цього закону. Крім цього, впродовж першого півріччя 2016 року планується впорядкувати систему оплати праці в органах місцевого самоврядування та розробити проекти законодавчих актів щодо посилення відповідальності посадових осіб та органів місцевого самоврядування за прийняття рішень, що порушують законодавство та Конституцію України.


Також окреслено конкретні завдання щодо формування спроможних громад та їх сталого розвитку, зміцнення ресурсної бази громад, створення механізмів громадського та урядового контролю за місцевою владою.

Зокрема, до червня цього року планується подати до парламенту законопроект щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з розпорядження земельними ділянками за межами населених пунктів.


Пропонована Стратегія реформування медичної галузі передбачає відмову від фінансування ліжко-місць та впровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом», а також оновлення первинної медичної допомоги і запровадження державного гарантованого пакета медичних послуг.


Кабінет Міністрів планує подати до парламенту законопроект, який передбачає з 1 січня 2017 року впровадження продажу земель сільськогосподарського призначення державної власності, а з 1 січня 2019 року відкриття для продажу сільгоспземель, що перебувають у приватній власності громадян.


На думку урядовців, законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення дасть змогу створити повноцінний ринок землі, а власникам — розпоряджатися своїм майном. У планах уряду значиться й розробка законопроекту щодо активізації проведення земельних торгів, який передбачатиме створення єдиної онлайн-платформи для проведення електронних аукціонів, що дасть можливість залучити якомога більше учасників.