До другої річниці створення Нацгвардії

Учора на головній площі країни Майдані Незалежності відбулися урочисті заходи з нагоди другої річниці створення батальйону оперативного призначення імені Сергія Кульчицького.

«Я добре пам’ятаю той сонячний ранок, коли сотні Самооборони зі своїми бойовими прапорами вишикувалися перед сценою. Тоді перед нами став вибір, такий самий, як і на Майдані: якщо не ми, то хто захистить нашу країну. Хлопці не поїхали додому після закінчення Майдану, до своїх рідних і близьких. Із барикад на вулицях Грушевського та Інститутській вони вирушили на барикади на схід України», — згадує Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій.

Парламентарій зазначив, що батальйон імені Кульчицького дав старт створенню наступних таких підрозділів, а також заклав ідеологічну основу, морально-етичне підґрунтя нашій війні. Потім було сформовано батальйони територіальної оборони «Айдар», «Київська Русь», де сотники Самооборони стали комбатами. Згодом з’явилися батальйони МВС.

Вітаючи нацгвардійців, Андрій Парубій наголосив: «Ви змогли втримати нашу державу і зупинити російську орду. Слава Вам, Герої! Багато хто загинув у боях, як і легендарний генерал Сергій Кульчицький. На Майдані ми згадуємо про тих героїв, які на небесах і спільно з нами відзначають цей великий день — день добровольчого руху в Україні. Герої не вмирають, герої відходять у легенду. І на цій легенді виховуватимуться нові покоління. Велика слава Вам за той приклад, дух, який ви дали всій країні».

Після акції бійці пройшли маршем до Центру культури МВС, де відбулися урочисті заходи з нагоди другої річниці створення батальйону оперативного призначення імені Сергія Кульчицького. У будинку відкрилась виставка світлин із життя батальйону.

А перед цим на території головного управління Національної гвардії України відбулося урочисте відкриття погруддя Герою України генерал-майору Сергію Кульчицькому.

Нагадаємо: два роки тому після ухвалення Верховною Радою закону про відродження Національної гвардії України, добровольці Самооборони Майдану отримали можливість офіційно вступати в бойові підрозділи. Перший був створений добровольчий батальйон імені Сергія Кульчицького. У березні 2014 року перші 500 самооборонівців вишикувались на Майдані Незалежності і звідси рушили до Нових Петрівців, де розташовувався навчальний центр Нацгвардії. Вишкіл для хлопців проводив генерал-майор Сергій Кульчицький.

 

 

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, народний депутат Микола Величкович.

 

 

 

На знімку: покладання квітів до Стели пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.