Інтеграція українського суспільства передбачає не тільки формування української ідентичності мешканців Донбасу, а й готовність до об’єднання мешканців інших регіонів країни. На цьому наголосила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Національної академії наук України, академік НАНУ Елла Лібанова під час представлення Національної доповіді «Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі». 

 

Учора документ представили на засіданні Президії НАНУ. У ньому розкрито історичні передумови формування соціокультурного феномена та новітні чинники трагедії Донбасу, соціально-економічні втрати країни внаслідок подій на сході. Крім того, визначено загрози, ризики та можливі сценарії розвитку України в економічній і соціополітичній сферах. Над доповіддю працювали фахівці семи академічних інститутів. Зокрема, науковці вивчали настрої населення щодо майбутнього статусу самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».


«За винятком півдня і, можливо, самого Донбасу (підконтрольних Україні районів, де проводили опитування) на більшості територій України респонденти відповіли, що Луганщина і Донеччина повинні мати статус звичайних областей, без будь-яких додаткових повноважень», —зазначила Елла Лібанова. 


Водночас чимало опитаних вважають, що Донецька та Луганська області мають вийти зі складу України. Такої думки дотримується кожен п’ятий респондент із Центральної та Східної України. Елла Лібанова назвала це небезпечною тенденцією.