Черговим пшиком завершилася спроба громадськості та правоохоронців дошукатися кінців у схемах з ввезення у порти півдня України імпортного палива. Так, ще 25 квітня минулого року до морського торгового порту Скадовська завітав танкер із геть непрофільним для цього підприємства вантажем — 603,16 тонни дизельного палива, «розмитненого» в Очакові. Причому комплект супровідних паперів на нього викликав у правоохоронців такий сумнів, що міліція Скадовського району навіть розпочала з цього приводу кримінальне провадження за фактом підробки та використання підроблених документів (стаття 358 КК України). Про це «Голос України» згадував ще 16 червня минулого року у статті «У танкері — перелив, у бюджеті — недолив». Та от минув майже рік, а «кінців» у оборудці досі не знайшли.
Міліція ще навесні намагалася заарештувати ввезену до Скадовська «соляру». Однак районний суд у накладанні арешту відмовив. Власник вантажу — таке собі товариство з обмеженою відповідальністю «...ЛТД» — скористалося нагодою, аби розпродати дизельне пальне. Причому відбулося це, за даними старшого прокурора прокуратури Херсонщини Яни Бурлачки, просто з дивовижною швидкістю. Понад шістсот тонн ДП розійшлося всього лише протягом шести днів — з 25 по 30 квітня 2015 року! А далі міліція Скадовського району... спокійнісінько закриває кримінальне провадження «за відсутністю складу злочину».
А тим часом тепер вже у Херсоні, наче гриби після дощу, знову з’являються «точки» збуту пального, яке привозять ніби нізвідки. І знову ці «точки» першими виявляє не поліція чи СБУ, а громадські активісти. Вони, зокрема, знайшли на Миколаївському шосе обласного центру підпільну АЗС, заховану на території автотранспортного підприємства. Інформацію про неї передали поліцейським, котрі знайшли в сховищах та вилучили 2,5 тонни бензину і 3,5 тонни дизельного пального, яке збували водіям на дві-три гривні дешевше, ніж на легальних заправках. При цьому жодних документів про походження енергоносіїв посадовці підприємства надати не змогли. Либонь, і відрахувань до бюджету від операцій зі збуту ПММ також не дочекаємося. То чи не привіз пальне для цієї заправки в якийсь з портів Херсонщини такий самий танкер, що раніше побував у Скадовську?

Херсонська область.