«Справа Савченко» знову привернула увагу світової громадськості до України та вкотре нагадала про те, що в Україні досі триває війна, і Росія не тільки підтримує та фінансує бойовиків на Донбасі, а й викрадає українських військовослужбовців, щоб влаштовувати для своїх громадян пропагандистські судилища. От тільки за судом стежать не лише в Росії.


Власне, вся ця справа стала взірцем аморального судочинства з такою кількістю порушень прав людини, що у світі просто не могли не відреагувати на «процес». Цього тижня навіть генсек ООН Пан Гі Мун зізнався, що відчув полегшення, коли Надія Савченко припинила суху голодовку, і закликав російську владу поважати її право на справедливий суд.

 

Оголошення вироку призначено вже на 21-22 березня. Ні в кого немає сумніву, яким саме буде цей вирок. Тому консультації, як реагувати на судове рішення, стали інтенсивнішими. Тільки у вівторок під час трьох зустрічей Президента Петра Порошенка, за інформацією його прес-служби, мова йшла саме про «справу Савченко».


По-перше, Президент зустрівся з адвокатами Надії — Іллею Новіковим, Миколою Полозовим та Марком Фейгіним. Після історії з фальшивим листом Порошенка така особиста зустріч з главою української держави очікувана. Адвокати хочуть мати ясність щодо можливого обміну (повернення в Україну) бранки після оголошення вироку. Окрім того, очевидно, що на сьогоднішньому етапі всім сторонам (і державі, і адвокатам, і міжнародній спільноті) слід координувати зусилля, аби домогтися її визволення.


Глава держави повідомив, що зараз проводить активні консультації стосовно запровадження санкційного «Списку Савченко». «Весь світ знає про «Список Магнітського». Абсолютно справедливо, якщо з’явиться «Cписок Савченко». Не можна безкарно знущатися над людиною, над Героєм, над депутатом, над правосуддям», — цитує Петра Порошенка його прес-служба. «Ця тема внесена у порядок денний ЄС. Я думаю, що і в Україні, і в світі вона отримає швидке продовження», — наголосив він.


«Список Савченко» став предметом переговорів Президента з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом. А під час зустрічі з делегацією Світового конгресу українців на чолі з його президентом Євгеном Чолієм Петро Порошенко подякував за ініціативу СКУ «Захист патріотів», яка вже врятувала життя багатьох українських бійців. На часі — домогтися звільнення Надії Савченко та усіх українських бранців з російських в’язниць, у тому числі й на окупованому Кримському півострові.


Як уже повідомляв «Голос України», Надія Савченко — не єдина українська бранка, яку утримують за російськими ґратами. В заручниках на території РФ перебувають кілька десятків українців: і військових, і цивільних. Із них, за даними українського МЗС, офіційно політичних в’язнів — 11 осіб. 15 березня вперше за чотири місяці консула України в Ростові-на-Дону Олександра Ковтуна допустили до затриманих за сфабрикованими справами Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Вже відбувають покарання Олег Сенцов, Юрій Солошенко, Олександр Кольченко і Геннадій Афанасьєв. 10 березня Міністерство юстиції надіслало російській стороні запит щодо повернення їх на територію України.

 


На знімку: Президент України зустрівся з адвокатами Н. Савченко (зліва направо) М. Фейгіним, М. Полозовим, І. Новіковим.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).