У центрі уваги суспільно-політичної дискусії в Польщі й надалі залишається спір навколо Конституційного суду, про який інформував «Голос України». Все вказує на те, що не допоможе у його врегулюванні й висновок Венеціанської комісії, зроблений після вивчення польської конституційної кризи на прохання офіційної Варшави.

 

Європейська комісія за демократію через право (ЄКДП, більш відома як Венеціанська комісія) підтвердила, що в Польщі триває конституційна і політична криза, причини якої ЄКДП вбачає у неконституційних діях як чинної, так і попередньої правлячої парламентської більшості. Висновок однозначний: «послаблення ефективності КС поставить під сумнів демократію, права людини та існування правової держави» в Польщі. Венеціанська комісія рекомендувала офіційній Варшаві опублікувати постанову КС стосовно оцінки зміненого правлячою партією тексту закону про КС. Водночас ЄКДП апелює до всіх політичних сил країни, щоб вони спільно знайшли шляхи виходу з ситуації, що склалася.


Офіційна Варшава спочатку заявила на дипломатичному рівні, що «ЄКДП не використала повною мірою нагоди допомогти Польщі». Проте згодом риторика представників партії влади стала жорсткішою, на кшталт: «цінуємо оцінки у цій справі, але напевно не будемо їх заручниками», «ніхто не може нам наказувати, можуть запропонувати, певні пропозиції слід проаналізувати, але не пропозицію щодо публікації постанови КС, яка, на нашу думку, є не рішенням КС, а звичайним комюніке».


Проте окремі політики ПіС, у розріз із лінією керівництва партії, вважають, що вихідним пунктом для врегулювання проблеми може стати «п’ятитижневе перемир’я», в ході якого «опозиція припиняє атаки на уряд», той публікує постанову КС, а «ініціатива у розв’язанні спору навколо КС передається президентові», під патронатом якого має бути написаний абсолютно новий закон про КС.


Опозиція наполягає, що вихідним пунктом для круглого столу має стати публікація постанови КС від 9 березня та виконання усіх рішень суду в цій справі, зокрема, приведення президентом до присяги трьох суддів КС, обраних парламентом попереднього скликання, в якому вона мала більшість.


Голова КС Польщі заявив, що, «з моральної і політичної точок зору, Варшава зобов’язана дотриматися рекомендацій Венеціанської комісії».


Тим часом уряд передав висновки Венеціанської комісії на розгляд Сейму — автора законодавчих змін. Тож пат триває.


Варшава.