14 березня поліція Токіо затримала чотирьох членів найбільшого кримінального синдикату якудза «Ямагучі-ґумі», зокрема двох очільників бандитських угруповань.


Останнім часом два синдикати — «Ямагучі-ґумі» та «Кобе-ґумі», який торік відколовся від першого синдикату, почали між собою неоголошену війну. Від 27 серпня минулого року, відколи зафіксовано розкол, між угрупованнями в 20 префектурах трапилося 49 сутичок, серед яких були і перестрілки, і організовані ДТП, і навіть використання «коктейлів Молотова».


Найбільше поліцію стривожив інцидент, який стався за 50 метрів від початкової школи в містечку Міто префектури Ібаракі, де зчепилися представники двох угруповань. Після збройної сутички у вікнах та стінах будинку, розташованого поруч із школою, поліцейські нарахували кілька отворів від куль. Хоч призвідників було затримано, школу взяли під охорону, а дітей дорогою до неї супроводжували батьки, поліцейські та місцеві активісти.


Головне поліцейське управління Японії терміново зібрало керівників відділів боротьби з організованою злочинністю по всій країні на нараду через загострення ситуації. Ще раніше японська поліція затримала п’ятьох керівників угруповання «Кобе Ямагучі-ґумі», у яких вилучили 100 кілограмів психотропних речовин на суму в 60 мільйонів доларів. Наркотики знайшли в машині, яка належала одному з лідерів якудза в місті Каґошіма.

Автомобіль було припарковано біля поромного термінала, отож поліція дійшла висновку, що наркотики доставлено морем. Правоохоронці переконані, що, розслідуючи цю справу, вийдуть на мережу міжнародного рівня, яка займається постачанням та збутом психотропних засобів.


За останні місяці поліція провела десятки арештів ватажків різних груп та угруповань. За даними правоохоронців, кількісно якудза за рік скоротилася більш як на 9 тисяч осіб. На останній нараді було створено спеціальну групу швидкого реагування, головним завданням якої є захист місцевого населення. Поліція посилила патрулювання у містах та містечках, де проявляється активність членів японської мафії.

Токіо.