Усі політичні скандали, які ми спостерігали протягом кількох останніх років, так чи інакше пов’язані з контролем над державними підприємствами. Так вважає народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олексій Мушак.

Перша велика криза, за його словами, відбулася, коли очільник Дніпропетровщини Ігор Коломойський боровся за контроль над «Укранафтою» та «Укртранснафтою». Потім виникла криза, пов’язана із заявою Миколи Гордієнка, який звинуватив Арсенія Яценюка у великих державних розтратах, у тому числі, пов’язаних із державним підприємством «Енергоатом». Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі закидав верхівці державних діячів наживання на Одеському припортовому заводі. А витоки кризи, в якій ми опинилися, парламентарій бачить у заяві міністра Айвараса Абромавічуса про бажання влади контролювати державні підприємства.

Водночас приватизація країні необхідна, але вона повинна мати не лише економічний характер, а передусім антикорупційний, переконаний О. Мушак. За його словами, нині у нас залишилося ще 4,5 тисячі державних підприємств. Знайти стільки управлінців, щоб навести лад на них, не реально, переконаний народний обранець. За інформацією законотворця — торік такі витрати становили 110 мільярдів гривень. «Це означає, що кожен працюючий українець віддав п’ять тисяч гривень, щоб ми могли казати, що маємо державні підприємства», — вважає О. Мушак. Він звернув увагу також на так звані стратегічні компанії, які за законом нині не підлягають приватизації. Це тисяча сімсот підприємств, не таких уже й цінних для економіки. На думку парламентарія, їх не може бути більше кількох десятків.

Народний депутат пообіцяв, що вже незабаром зареєструє у Верховній Раді проект закону, в якому представить своє бачення на стратегічні компанії та на форсацію приватизації.