Олег ТЯГНИБОК (ВО «Свобода»):

— Зовнішній фронт — видимий ворог, окупант, Росія, Кремль, путінський режим. Головне — триматися єдиної патріотичної української лінії і довести розпочату справу до перемоги, до звитяги, про яку ми говорили, йдучи пліч-о-пліч у боротьбі. Не забувайте ті три місяці спільної боротьби. Забудьте про свої нинішні амбіції і давайте разом залишимося цементом — отоді ми переможемо і тоді українське суспільство оцінить цей крок.

Анатолій КІНАХ (група «Економічний розвиток»):

— Україна підтвердила всьому світу, що вона спроможна мирними правовими методами захищати свої національні інтереси. Дуже принципово те, що сьогодні у всьому світі вже починають глибше розуміти, що окупація Росією Автономної Республіки Крим несе загрозу всьому світовому співтовариству. І коли одна з держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму — Російська Федерація — не виконує свої зобов’язання, — це створює загрозу безконтрольного розповсюдження ядерної зброї на Землі.

Ганна ГЕРМАН (фракція Партії регіонів):

— Україна перебуває у стані війни, і ми, відповідно, повинні діяти так, як діють люди у найскладніших ситуаціях: злагоджено, рішуче і конструктивно. Це значить, що в цьому залі маємо розглядати закони, які допомогли б захистити соборність України. І насамперед ми маємо ту ланку сув’язі, яка зможе об’єднати людей на Заході, Сході, Півночі і Півдні нашої країни.

Треба запросити авторитетних прогресивних демократичних діячів культури, науки, політики з Росії і тут, в Україні, в Києві, започаткувати міждержавний круглий стіл миру.

Олесь ДОНІЙ (група «Суверенна європейська Україна»):

— Останніми днями я бачив, як нація з’єдналася навколо допомоги своєму війську, своїй армії.

Кілька депутатів перерахували кілька мільйонів на потреби війська — це і Мартиняк, і Єремеєв, і Лабазюк. Юрій Шаповалов поїхав до Криму на Арабатську стрілку, на Чонгар і відвіз амуніцію. Я два дні тому був у Білій Церкві в артилерійському дивізіоні, привезли їм рації. Незаможні люди в моєму окрузі збирали по 3 гривні, по 5, по 10 для приборів нічного бачення для однієї з військових частин Кіровоградщини. Ось так нація допомагає своїй армії.

Сергій СОБОЛЄВ (фракція ВО «Батьківщина»):

— Нам треба переглянути низку законодавчих актів, які визначають військову, політичну доктрину країни. І тільки після цього ми матимемо можливість далі рухатися, бо без цього фактично ми не можемо визначити навіть стратегію нашої поведінки.

Перше питання — це питання, яке стосується окупованої території. Виведення наших військ з окупованої території, виведення і надання їм гарантій перебування на материковій частині.

По-друге, в нас є питання відновлення довіри до судових органів влади. Станом на сьогодні зареєстровано вже шостий законопроект.

По-третє — це наші міжнародні ініціативи. На сьогоднішній день є майже десяток законодавчих ініціатив, які регулюють: порядок зупинення нашого перебування в Співдружності Незалежних Держав, зміну нашої військової і зовнішньополітичної доктрини, питання звернень до міжнародних інституцій, в тому числі Організації Об’єднаних Націй, Ради Безпеки ООН, безпосередньо до органів, які регулюють на сьогоднішній день безпеку в світі і в європейському просторі.

Віталій КЛИЧКО (фракція «УДАР»):

— Російське вторгнення триває, а реакція нашої країни залишається повільною і слабкою. Стратегічні рішення ухвалюються кулуарно і вони незрозумілі суспільству. Треба нарешті забезпечити виконання рішень про закриття кордонів від політичних гастролерів, про припинення пропаганди ненависті російськими каналами. Для припинення сепаратизму потрібні рішучі дії на місцях.

Ігор ПАЛИЦЯ (позафракційний):

— Акціонер нашої держави — український народ, а ми — тільки орган, який повинен представляти його інтереси. Ми віддали Росії Крим своїми непрофесійними і нерішучими діями. Я вимагаю створення слідчої комісії стосовно дій міністра оброни, і як сталося так, що наші військові сьогодні змушені зі зв’язаними руками виходити з Криму, обмануті, без зброї.

Я хочу сьогодні в цій ситуації подякувати Прем’єр-міністру Яценюку, який, вважаю, дуже достойно виконує свої обов’язки. І хотів би попросити і пана Яценюка, і пана Турчинова: нам треба відходити від квотного представництва в міністерствах та областях. Треба не шукати ворога, а згуртуватися і йти до перемоги.

Олег ЛЯШКО (позафракційний:)

— Бойовий дух наших військовослужбовців високий, люди готові захищати Україну, люди готові покласти життя. Я хочу, щоб парламент подякував прикордонникам, військовослужбовцям за те, що вони захищають нашу країну. Все, що від нас залежить, ми будемо робити для того, щоб армія відчувала підтримку держави, відчувала підтримку українського народу. Я рекомендую всім народним депутатам із зали Верховної Ради їхати у військові частини, їхати на передову, де наші молоді хлопці лежать в окопах, а на них дивляться крізь мушку снайпери.