Уже два тижні в зоні проведення бойових дій, незважаючи на Мінські домовленості, спостерігаються інтенсивні обстріли. Це констатував учора на брифінгу заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг.
Згідно з оперативними зведеннями штабу АТО, на думку спостерігачів, проросійські формування намагаються продавити українські позиції й укріпитися в так званій «сірій зоні». Нині на передовій весняне загострення. В його епіцентрі — Авдіївка.
Хрестоматійну позицію щодо цієї ситуації озвучив Александр Хуг: «Не існує сірої зони, Мінські угоди це не передбачають. Є тільки лінія розмежування, яка зазначена в Мінських угодах і погоджена двома сторонами. Згідно з угодою, сторонам забороняється пересувати свої позиції в бік наступу. Що ближче позиція до лінії розмежування, то більше шансів на насильницькі дії й непорозуміння».
У свою чергу спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко оприлюднив причини й наслідки того, що відбувається на донецькому напрямку. За його словами біля Авдіївки ще в листопаді 2014 року було встановлено наш надійно укріплений опорний пункт. Українські сили здійснюють вогневий контроль над цією територією.
— Бойовики, на наш погляд, намагаються натиснути для того, щоб хоч якісь території собі відібрати. У нас, наприклад, є інформація, що навіть Захарченко разом із представниками ЗМІ РФ перебували на підступах до промзони й він імітував там якусь атаку. І щось вони там начебто «визволили», щоб відрапортувати російським громадянам, що «донецька республіка» щось робить, щоб поліпшити життя, — так ситуацію навколо цієї гарячої точки прокоментував Андрій Лисенко в ефірі «112 Україна». — Це робиться з трьох причин. По-перше, донецьким найманцям треба отримувати гарантовані гроші з Москви. По-друге, треба якось російському люду показувати, що «республіка» нібито бореться за своє виживання. І, по-третє, продемонструвати, що той-таки Захарченко — герой... Насправді це все показуха, провокація. Ні метра наші військові не здали, всі залишаться на місцях.
А керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука каже, що кількість російських військовослужбовців, які присутні на Донбасі, на деяких напрямках зросла до 75 відсотків. «Частка місцевих, яка становила основне гарматне м’ясо, пішла в інший світ, а більша, частина не хоче далі воювати, шукає будь-які шляхи виїхати на підконтрольну Україні територію або в Росію. Російські військовослужбовці давно присутні на Донбасі, просто в останні півроку не було активних бойових дій, а нині вони розпочалися», — констатує він в інтерв’ю «Главкому».
На тлі заявленого Путіним виведення російського контингенту із Сирії виникають побоювання застосування авіації, що використовувалась там, у військовому конфлікті на сході нашої країни. І хоча Москва досі не взяла на себе відповідальність за розв’язані нею бойові дії на території України, стверджуючи, що там іде громадянська війна, застосування авіації автоматично на міжнародному рівні змінить статус того, що відбувається. «Якщо, не дай, Боже, РФ застосує авіацію, вона одразу буде визнана стороною конфлікту. Радбез ООН одразу збереться в онлайн-режимі на екстрене засідання й РФ одразу буде відсторонена як член Радбезу ООН від голосування, і тоді стане можливим уведення міжнародного миротворчого контингенту на територію України», — пояснює спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко.