Цю вродливу, завжди приязно усміхнену жінку знає вся Умань. Галина Кучер протягом півтора десятка років очолює управління праці та соціального захисту населення міської ради. Завдяки її невичерпному ентузіазму, діловитості, завзяттю, вдало підібраній команді однодумців діяльність і результати роботи управління визнано одними з кращих в Україні.

Нещодавно стародавню Умань відвідали представники ЮНІСЕФ, Мінсоцполітики, Бюро соціальних та політичних розробок, працівники профільних управлінь з різних областей України.
— Ми радо зустріли колег, — розповідає Галина Михайлівна. — Охоче поділилися своїми нововведеннями. Зокрема, про приєднання до нашого управління міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Такий крок допоміг сконцентрувати зусилля і кошти, налагодити роботу в одному руслі. У ново-створеному Єдиному центрі соціальних послуг задіяно 14 штатних одиниць фахівців, трьох соціальних працівників. При центрі функціонують відділення з надання допомоги сім’ям із дітьми, учасникам АТО та їхнім родинам, внутрішньо переміщеним особам. Працюють відділення визначення потреб у соціальних послугах, моніторингу та оцінки якості.
Відтепер кожна уманська сім’я може розраховувати на необхідну їй підтримку. Фахівці із соціальної роботи разом із дільничними інспекторами, лікарями, головами квартальних комітетів, соціальними педагогами уважно вивчають проблеми родин, узагальнюють їх потреби та подають управлінню для пошуку шляхів їх вирішення. Завдяки обдуманій і ретельній організації цієї роботи нині 20 сімей учасників АТО постійно перебувають під комплексним соціальним супроводом.
— Проект Програми розвитку ООН, — продовжує далі Галина Кучер, — дав позитивну оцінку «пілоту» зі створення Єдиного центру соціальних послуг у майже 90-тисячному місті. Ми стали в країні першопрохідцями формування цієї оптимальної моделі й тепер залюбки ділимося своїми напрацюваннями. Досвід роботи управління з реалізації пілотного проекту описано Бюро соціальних та політичних розробок у звіті-моніторингу за минулий рік «Системи соціальних послуг в Україні».
Є добрі напрацювання уманських «лицарів милосердя» і в царині отримання допомоги від внутрішніх та зарубіжних партнерів. Так, управління виграло грант у шести соціальних проектах на загальну суму понад 2,5 мільйона гривень. У тому числі 84 тисячі доларів США від Турецького агентства зі співробітництва та координації (ТІКА), за рахунок яких проведено реконструкцію приміщень, облаштовано обладнанням та меблями Центр реінтеграції бездомних осіб.
Мінсоцполітики на базі Уманського управління здійснювало низку пілотних проектів. Спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, а також Шведською агенцією міжнародного розвитку уманчани виконали проект «Удосконалення системи соціальної допомоги в Україні». За участі британського фонду «Ноу-Хау» проводилося дослідження процесів обслуговування інвалідів. Разом із Міжнародною організацією праці втілено в життя проект «Сприяння та розвиток державної системи професійної реабілітації інвалідів».
За ініціативою Галини Кучер ще з 2006 року почала діяти спрощена система надання населенню субсидій та допомог. Сьогодні апробований в Умані інноваційний підхід працює у всій країні. Пільги та субсидії на житлово-комунальні послуги надаються за принципом «єдиного вікна», без звернень до комунальних підприємств. Кожна друга уманська сім’я скористалася послугами із призначення субсидій за новим зручним порядком. Спеціалісти управління приймають також документи на призначення різних видів соціальної допомоги молодим сім’ям просто в пологовому будинку.
— У нашому місті, — інформує керівник одного з відділів управління Оксана Кривенко, — мешкає 360 родин учасників АТО. У кожної сім’ї є свої турботи і проблеми. Щоб захисникам Вітчизни було легше впоратися з ними, ми створили центр допомоги учасникам АТО. Цей підрозділ забезпечує надання всіх пільг і компенсацій, процес реабілітації бійців. Особливу увагу, щирість і тепло наших сердець віддаємо десятьом уманським родинам, які втратили на війні сина, чоловіка, брата...
Сьогодні в Умані діє три реабілітаційні центри, які обслуговують майже дві тисячі містян. Один із них будували всією міською громадою. Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами має відзнаку Ради Європи та Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО.
— Очолює нашу другу домівку, — розповідає про комплекс ветеран Другої світової війни та педагогічної праці Василь Шевченко, — чудова і чуйна людина Надія Дяченко. Вона вміє розділити з кожним і сум і радість, бо сама пережила пекучу материнську тривогу за пораненого сина-бійця...
Неабияку популярність серед уманчан старшого покоління має клуб ветеранів війни і праці «Надвечір’я», створений працівниками управління праці та соцзахисту. Тут не тільки проводять урочистості та святкові вечори. Щомісяця перед учасниками клубу звітують про свою роботу керівники відділів та служб міської ради. Ветерани можуть отримати інформацію з «перших рук», розв’язати свої та колективні проблеми. У місті діє чотири стаціонарні відділення Будинку ветеранів, а також Будинок милосердя з денними відділеннями медико-соціальних послуг та соціально-побутової адаптації. Працює також відділення з надання соцпослуг удома, організовано підтримку інвалідів із розладами психіки, курсує автомобіль «швидкої соціальної допомоги». В Умані мешкають майже три сотні осіб, яким виповнилося 90 і більше років. Галина Кучер завжди вітає з ювілейними датами довгожителів.
Постійна, кропітка турбота соціальних працівників — про дітей з особливими потребами. У центрі дітей-інвалідів «Пролісок» здійснюється реабілітація 306 дітлахів. Для них улітку працює оздоровчий табір санаторного типу «Мрія», який внесено до державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, функціонує центр денного перебування для дітей із кризових сімей «Пелюстки довіри». Для інвалідів, які досягли 18 років, діє центр професійної реабілітації, який має ліцензію Міносвіти. У цьому закладі хлопці та дівчата з особливими потребами набувають фаху оператора комп’ютерного набору, взуттьовика з ремонту, перукаря, флориста тощо.
Не залишаються поза увагою соціальних працівників і люди, котрі потрапили у складні життєві обставини. На базі переданих Міноборони приміщень в Умані відкрито Комплекс надання соцпослуг бездомним та особам із проблемами вживання психоактивних речовин та залежностями. У складі цієї установи — будинок нічного перебування, соціальний готель та два центри: соціальної адаптації звільнених осіб із стаціонарним відділенням для пенсіонерів та інвалідів і реінтеграції бездомних осіб з відділеннями для сімей із дітьми, жінок та чоловіків.
Тісно співпрацює колектив управління з громадськими організаціями соціального спрямування. Їх в Умані аж сімнадцять. Спільна координація діяльності дає добрі результати. У місті функціонують правовий всеобуч «Уманська родина», міський центр роботи з жінками «Софія», молодіжна соціальна рада, центр для спілкування дітей-інвалідів та дітей-сиріт, міський центр соціальної допомоги, підприємство інвалідів «Гармонія».
— У нашому колективі 93 відсотки працюючих — жінки, — розкриває секрет плідної роботи Галина Кучер. — І хоч би що там казали чоловіки, однак краще за жінок, з їхніми чуйністю і терплячістю, ніхто так сумлінно не впорається з найуразливішою категорією населення. Утім, без усебічної допомоги влади також не обійтися. Уманчанам пощастило: Олександр Цебрій — молодий ініціативний міський голова — підтримує всі корисні задуми і починання, бере активну участь в їх реалізації. Наш колектив також сповнений нових планів і мрій. Віримо: завдяки наполегливості, старанню та оптимізму вони обов’язково збудуться.

Черкаська область.

Від редакції. Сьогодні Галина Кучер, заслужений працівник соціальної сфери України, кавалер ордена княгині Ольги, депутат Черкаської обласної ради п’яти скликань, святкує свій день народження. «Голос України» зичить Галині Михайлівні міцного здоров’я, натхнення, нев’янучої краси «Софіївки»!

 

 

В Умані мешкають майже три сотні осіб, яким виповнилося 90 і більше років. Галина Кучер (ліворуч) завжди вітає з ювілейними датами довгожителів.

Фото надано управлінням праці та соціального захисту Уманської міської ради.