Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко (фракція ВО «Батьківщина») не братиме участі у виборах київського міського голови. Про це він заявив під час брифінгу. За його словами, на посаду столичного градоначальника претендують декілька представників фракції «Батьківщина» та інших політичних сил. «Я намагатимуся разом із моїми колегами, які переживають за Київ, відбудувати європейську модель самоврядування в столиці», — повідомив він.
Крім того, М. Томенко заявив, що загрози вимкнення українських каналів на сході країни не існує. «На сході країни українським каналам нічого не загрожує, це було б несподіванкою», — сказав він.
Парламентарій підтвердив, що українські канали досі вимкнено в Криму. «В автономії це проблема, оскільки під дулами російських автоматників було перерізано кабелі, відключено вітчизняні канали. Сьогодні ніхто в державі не може повернути їх до мовлення. Думаю, на решті території України, крім Криму, нашим каналам нічого не загрожує», — зазначив народний обранець.
Водночас, за словами
М. Томенка, сьогодні в Україні проводиться кампанія з тимчасового відключення чотирьох російських каналів. «Усі канали, в разі, якщо вони розпалюють міжнаціональну ворожнечу, закликають до сепаратизму, не сприймають українців як націю і Україну як державу, відповідно до чинного законодавства повинні позбавлятися права мовити в українському телерадіопросторі», — наголосив глава профільного комітету.
Він сподівається, що тимчасове відключення російських каналів триватиме, оскільки війну, оголошену нам Росією, ніхто не скасовував. «Якщо ми вийдемо на якесь мирне розв’язання ситуації — російські війська вийдуть з України, Кисельов вибачиться перед українським народом — я допускаю, що ми знову включимо ці російські канали», — пояснив М. Томенко.
Крім того, зазначив народний обранець, ведучими передвиборних теледебатів кандидатів у Президенти мають бути українські журналісти, а не заробітчани з інших країн. За його словами, має бути спільне солідарне рішення телеканалів, що на телебаченні повинні працювати люди, які мають абсолютну довіру, авторитет в українській медіаспільноті.
Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації висловив переконання, що дебати відповідатимуть європейським нормам. «З огляду на те, що кандидатів у Президенти може бути до 15, ускладнюється питання організації дебатів у другому турі, але, думаю, важливо підготувати справжні європейські президентські дебати у другому турі», — сказав Томенко. Він закликав керівників усіх ЗМІ підписати угоду на час президентської виборчої кампанії і відмовитися від розміщення замовних «брудних» матеріалів про кандидатів.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.