З’явилася нова інформація про японського журналіста Дзюмпея Ясуду, який перебуває в заручниках у бойовиків угруповання «Джебхат ан-Нусра» на сирійській території. Про ув’язненого, з посиланням на організацію «Репортери без кордонів», наша газета повідомляла в грудні 2015 року. А вчора у мережі Facebook було оприлюднено відеозвернення самого Дзюмпея Ясуди.

 

На екрані бородатий, виснажений чоловік каже, що він Дзюмпей Ясуда. 16 березня — його день народження, і тому Ясуді дозволили звернутися до всіх, кого він любить. «Я люблю вас, дружино, батьку, мамо й брате. Я весь час думаю про вас. Хочу вас обійняти, поговорити з вами, але я не можу цього більше зробити». Журналіст сказав, що він прожив гарне 42-річне життя. Ще він спробував звернутися до своєї країни, але далі відео було обірвано.


Цей ролик на своїй сторінці у Facebook виклав сирієць, який, за даними газети «Maіnіchі», нині мешкає у Туреччині. На сторінці Facebook можна прочитати його ім’я — Тарік Абдул Хак. Газета взяла в нього інтерв’ю по телефону. Сирієць повідомив, що одержав відео від представника «Джебхат ан-Нусра», який бере участь «у переговорах стосовно викупу». Переговорах кого і з ким — не уточнюється. За його словами, бойовики спочатку мали намір продати це відео за доволі велику суму — 150 тисяч доларів, але покупця не знайшли.


Для сім’ї звістка про Дзюмпея Ясуду стала тривожно несподіваною. Мама журналіста сказала телеканалу NHK, що вони «завмерли в тихому очікуванні» і тільки мріють, щоб син повернувся.


Уряд Японії підтвердив достовірність відеозвернення, про це на прес-конференції заявив генсек уряду Йошіхіде Суґа. Він зазначив, що поки до Японії «з жодними вимогами про викуп не зверталися». Агентство Кyоdо повідомляє, що того ж дня вранці прем’єр-міністр країни Шіндзо Абе зустрівся з міністром закордонних справ Фуміо Кішіда і доручив йому «зібрати всю необхідну інформацію».


Японські ЗМІ нагадують, що Дзюмпей Ясуда свого часу вже мав гіркий досвід перебування у заручниках. Це було 2004 року в Іраку, але тоді його через три дні було звільнено.


Цього разу Дзюмпей Ясуда в’їхав на територію Сирії на початку липня 2015 року. Він мав намір зібрати матеріали про страту бойовиками ІДІЛ свого колеги і друга журналіста Кендзі Ґото. Озброєні люди захопили його буквально через кілька годин після того, як він ступив на сирійську землю.


У січні 2015 року бойовики терористичного угруповання «Ісламська держава» стратили двох японських заручників — підприємця Харуну Юкава та журналіста Кендзі Ґото, який вирушив на його розшуки. Тоді уряд відмовився заплатити викуп у 200 мільйонів доларів. Переговори щодо обміну журналіста Ґото на смертницю-терористку, яку було ув’язнено в Йорданії, теж не привели до успіху. У відеоролику, розміщеному в Інтернеті, бойовики пообіцяли «почати полювання на японців, хоч би де ті були». МЗС Японії рекомендувало громадянам країни утриматися від поїздок до Сирії. Сьогодні колеги Дзюмпея Ясуди переживають, щоби час для звільнення журналіста не було втрачено.

Токіо.