Голлівудська кінозірка й посланник доброї волі верховного комісара у справах біженців ООН Анджеліна Джолі в середу відвідала Афіни. Мета візиту — на місці ознайомитися із кризою біженців, більша частина яких проникає до Євросоюзу через територію цієї країни, що набирає обертів. «Я перебуваю у Греції, щоб підтримати зусилля ООН і грецького уряду у зв’язку з гуманітарною кризою, що посилюється», — заявила Джолі.

 

Того самого дня кінозірка відвідала імпровізований наметовий табір мігрантів, які скупчилися біля грецького порту Пірей. Вона жахнулася через ті умови, у яких живуть понад 4000 тисяч людей. Джолі провела в таборі десь півгодини, говорила з біженцями, а також із чиновниками ООН і Греції. Потім акторка відвідала табори — Елеонас, біля Афін, у якому розміщено 700 осіб, і поблизу македонського кордону, де майже 14 тисяч біженців живуть у наметах, встановлених у відкритому полі, залитому дощами. Умови тут значно гірші, ніж у Афінах і Піреї, тому акторка мимоволі промовила: «В XXІ столітті так жити не можна!»


Анджеліна Джолі поділилася своїми враженнями від зустрічей з біженцями із прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом. Він погодився, що становище мігрантів жахливе, але запевнив: влада робить усе для того, щоб нагодувати їх, надати медичну допомогу. Прем’єр пояснив, що тільки в материковій частині Греції перебуває понад 30 000 чоловік, для яких балканські країни закрили транзитний коридор на Захід. Греція майже не одержує від ЄС і ООН коштів на їх утримання, і все навантаження лягає на бюджет країни.


Раніше з офісу верховного комісара ООН у справах біженців повідомили, що з початку 2015 року і по березень нинішнього кількість біженців, які прибули до Греції через Егейське море, перевищила мільйон. Потонуло більш як 3770 людей, серед яких переважно діти й жінки.


Анджеліна Джолі запевнила, що про свої враження від відвідування таборів біженців поділиться з верховним комісаром ООН і звернеться до міжнародної спільноти із закликом боротися за мир у гарячих точках планети й не примушувати людей залишати рідні місця. Але в Греції дуже сумніваються, що цей заклик кінозірки змінить ситуацію з мігрантами. Поки що ні в ООН, ні в ЄС немає рецептів вирішення цієї проблеми, що перетворюється на гуманітарну катастрофу.