Менше місяця залишається до чергової річниці Смоленської трагедії — катастрофи президентського літака, яка сталася 10 квітня 2010 року. В результаті катастрофи загинуло 96 осіб, в тому числі перша пара і низка провідних польських політиків та представників вищого командного складу Збройних сил країни. На лінії «Варшава—Москва» знову заіскрило навколо цієї теми.

 

Все почалося з виступу міністра національної оборони Польщі Антоні Мацєревіча на міжнародному конгресі «Проблеми сучасної політики. Збройні конфлікти і тероризм», де високопосадовець заявив, що «після смоленської катастрофи Польща стала першою жертвою сучасного тероризму, який розгортається на наших очах», а метою того, що сталося під Смоленськом, було позбавлення Польщі її (політичного) лідерства».


Хоча у виступі урядовця ні слова не було сказано про росіян, на бурхливу реакцію Кремля довго чекати не довелося. Речник президента РФ назвав слова А. Мацєревіча «голослівними, необ’єктивними, такими, що не мають нічого спільного з обставинами цієї трагедії». У «словесний двобій» вступив офіційний представник слідчого комітету РФ Володимир Маркін, оцінивши заяву польського міністра як «нісенітну і дурну». Голова Комітету з питань безпеки та протидії корупції Держдуми РФ Ірина Ярова назвала висловлювання А. Мацерєвіча «психологічним тероризмом», а перший заступник голови Комітету Ради Федерації РФ з питань оборони і безпеки Франц Клінцевич «найсправжнісінькою провокацією», що «вписується у загальну стратегію інформаційної війни, розв’язаної Заходом проти Росії».


У цій ситуації з офіційною заявою-поясненням висловлювань свого очільника виступило міноборони, яке звинуватило Москву в порушенні процедур у ході розслідування Смоленської катастрофи: «Якби не було всіх цих дивних дій, які нині не можна пояснити інакше, як ознаками шахрайства з російського боку, а також з боку деяких осіб у Польщі, то не було б такої ситуації». В оборонному відомстві наголосили, що одразу після авіакатастрофи Москва повинна була віддати Варшаві уламки літака Ту-154-М та «чорні скриньки». Відповідаючи на запитання журналістів про те, коли офіційна Варшава збирається просити Кремль повернути рештки літака, речник міноборони наголосив, що «через шість років (після катастрофи) нам немає про що просити, ми лише добиваємося повернення нашої власності».


Польська опозиція назвала заяви міністра А. Мацєревіча «вкрай небезпечними» (партія «Громадянська платформа») та такими, що «виставляють країну на посміховисько» (партія «Сучасна»).


На засіданні парламентської комісії А. Мацєревіч пояснив, що, говорячи про катастрофу під Смоленськом як теракт, мав на увазі «хвилю дезінформації та поділ суспільної думки через медіа», що є елементами гібридної війни, яка «також є формою терористичної діяльності».


Тим часом МЗС Польщі звернулося до Держдепартаменту США з проханням «підтримати Варшаву та натиснути на Росію у справі розслідування Смоленської авіакатастрофи».

Варшава.