Єврокомісія у квітні подасть законодавчі пропозиції стосовно скасування візових вимог для українських громадян. Про це вчора у Брюсселі під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком та Президентом Європейської ради Дональдом Туском заявив Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.


«Україна протягом останніх днів і годин здійснила величезні реформи, зокрема, ухвалила закон про електронні декларації, а також призначила членів Антикорупційного агентства. Ці кроки дадуть змогу Єврокомісії внести пропозиції щодо візової лібералізації у квітні», — заявив пан Юнкер. Він наголосив, що в питанні візової лібералізації Євросоюз і Україна мають спільні інтереси, щоб спростити громадянам подорожі до інших країн.
Президент Європейського парламенту Мартін Шульц також підтвердив готовність Європарламенту підтримати рішення про запровадження безвізового режиму для українців у цьому році.

 

Дональд Туск заявив, що сподівається на швидке розв’язання політичної кризи в Україні, «що дозволить продовжити реформи, яких очікують українці». Петро Порошенко відповів, що вирішить це питання до кінця місяця без оголошення дострокових парламентських виборів. За словами глави держави, політична коаліція працюватиме та нестиме відповідальність за свої кроки за принципами орієнтації на реформи та євроінтеграцію.

«Режим вільної торгівлі між Україною та ЄС уже працює. ЄС продовжує політику невизнання нелегальної анексії Криму. Ми наполягаємо на імплементації Мінських домовленостей», — сказав Туск. Також президент Європейської ради закликав РФ звільнити всіх незаконно утримуваних українців та наголосив, що економічні санкції стосовно країни слід продовжити.

«Ми не бачимо жодного співробітництва з боку РФ, вона не виконує свої зобов’язання, — заявив Петро Порошенко. — Я вдячний пану Жан-Клоду Юнкеру за його підтримку України в питанні Надії Савченко. Ми сподіваємося, що буде запроваджено «список Савченко»... Надіюся, що до нього увійдуть усі росіяни, причетні до незаконного ув’язнення Савченко, Кольченка, Сенцова та інших».

На завершення зустрічі учасники прес-конференції анонсували черговий саміт Україна-ЄС, що має відбутися 19 травня у Брюсселі.

 

На знімку: президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, Президент України Петро Порошенко та президент Європейської ради Дональд Туск (зліва направо).

 

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).