Президент затвердив нову Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України. Згідно зі стратегічним документом, основною метою формування системи нацбезпеки визначено формування та підтримання спроможностей, що дасть змогу гарантовано забезпечити адекватне і гнучке реагування на весь спектр загроз національній безпеці України, раціонально використовуючи наявні в держави можливості й ресурси.

Представляючи концепцію під час міжнародної конференції Центру Разумкова «Управління в секторі безпеки й оборони» у Києві, заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко зазначив, що вперше за роки незалежності України документ сформовано з урахуванням єдиного управління й планування ресурсами держави на засадах сучасних європейських і євроатлантичних підходів.


— Уперше ми розглядаємо сектор безпеки й оборони не як набір певних профільних організацій і установ, а як цілісну систему з єдиним управлінням, — зазначив він, додавши, що до неї вписано не тільки оборонні й правоохоронні структури, а й ОПК, зв’язок, логістику, інформацію, забезпечення, держзакупівлі тощо.


За словами Литвиненка, ще одне новаторство концепції полягає в тому, що вона передбачає поступовий (на цьому слові акцентується. — Авт.) перехід не тільки армії й структур безпеки, а й супутніх секторів, прив’язаних до загальної системи, на стандарти, затверджені в країнах—членах ЄС і НАТО.

 

Крім спільних завдань і функцій, у документі визначено фінансове забезпечення реформування сектору — не менш як 5% ВВП, у тому числі на оборону — не менш як 3%, а на потреби ОПК — не менш як 0,5%.

Щодо сучасних загроз нацбезпеці, для відбиття яких слід по-новому запустити механізм державної протидії, то головною серед них у середньостроковій перспективі залишаються агресивні гібридні дії Росії в різних проявах. Однак усі вони спрямовані на виснаження нашої економіки й підрив суспільно-політичної стабільності з метою знищення України й захоплення її території... При цьому згадується тимчасова окупація РФ території Криму й подальші дії зі дестабілізації ситуації в Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні. Крім того, викликом безпеки визначено можливе використання території України для ведення бойових дій у разі виникнення воєнного конфлікту між державами—членами НАТО й РФ.

Розробники нової Концепції розвитку сектору безпеки і оборони визначили «больові точки» у цій сфері, що потребують негайного лікування. А це — неефективність механізму попередження й нейтралізації загроз національній безпеці України, фінансове й матеріальне забезпечення складових за залишковим принципом; недосконала системи управління ресурсами в кризових ситуаціях, неефективна взаємодія між центральними й місцевими органами держвлади, насамперед з питань попередження й боротьби з тероризмом.

Очевидно, що цей стратегічний документ (один із цілого пакета) ухвалено, щоб стерти білі плями в національній системі безпеки нашої країни, про які уже не перший рік говорять аналітики й експерти.

— На мою думку, цей документ є істотним просуванням України в напрямі формування дієвого сектору безпеки. І йдеться не тільки про технічні стандарти, а й про зміну культури в сфері безпеки, де ставлення до людини визначається як найвища цінність у здійсненні політики безпеки, — вважає заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський в оцінках представленої концепції не такий оптимістичний.

— Ми неодноразово подавали свої пропозиції й аргументацію з цього питання, але, на жаль, їх враховано не було. Розробники концепції кажуть, що вона є основною для подальшого планування. То пропишіть ті засади, які розробники програм у секторі безпеки взяли як керівництво до дії, а не вигадували самі... За стандартами НАТО, про які ми говоримо, засадами для планування є перелік можливостей армії, СБУ тощо. Але жоден держдокумент досі їх не прописав, — сказав Микола Сунгуровський в інтерв’ю «Голосу України».

— Чи враховують стратегічні документи ситуацію реального воєнного конфлікту на сході України?

— Частково враховують. Так, у концепції є прогресивний момент. Ідеться про спільне застосування різнорідних сил. Сьогодні усім керує Центр антитерористичної операції СБУ, а всі шишки падають на штаб АТО. У цьому вся невизначеність ситуації. Ми боїмося сказати правду — це війна. І протидія передбачає зовсім інші форми. Якщо триває АТО, то не можна вимагати від населення адекватного ставлення до мобілізації, волонтерства тощо. Треба називати речі своїми іменами.

 

Навчання на Яворівському полігоні.

 

Навчання на Яворівському полігоні.

Фото Євгена КРАВСА.