У рамках Всеукраїнського проекту "Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф" до Сєверодонецька та Рубіжного завітала група фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН та Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН.   

У Рубіжному відбулася науково-практична конференція за участю обласних та районних кардіологів, терапевтів, педіатрів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги, педіатрів, неонатологів, акушерів-гінекологів та інших спеціалістів. Авторитетні київські лікарі розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасній практиці, про своє бачення організації взаємодії при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями. 

Як зазначив доктор медичних наук Костянтин Руденко, головними проблемами регіону залишаються дефіцит кадрів, недостатність діагностичного обладнання -- рентгенівського, електрокардіографів, ехокардіографів, апаратів для запису добового моніторингу, відсутність закладів медичної допомоги третинного рівня. 

Київські та місцеві фахівці провели спільне обстеження та консультації найбільш складних пацієнтів області. Загалом на прийомі у столичних та місцевих лікарів побували 20 дорослих та 46 дітей, серед яких вихованці Луганського обласного будинку дитини.

Гості зазначили, що, незважаючи на складну ситуацію в області, дуже динамічно розвивається переміщений до Рубіжного Луганський державний медичний університет. Практично з нуля відновлено більшість кафедр, наукових циклів тощо. Під час спілкування Костянтина Руденка з ректором університету Ігорем Іоффе були окреслені основні напрями співпраці в кардіології та кардіохірургії. Обласна влада налаштована докласти   максимум зусиль для якнайшвидшого вирішення питань щодо придбання ангіографічного та УЗД-обладнання, комп'ютерного томографа, а також відкриття лікувально-діагностичного центру обласного значення.

Між департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації та Національним інститутом серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН підписано Меморандум про співпрацю у сфері допомоги хворим із серцево-судинними патологіями.
    
 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України