Перспектива розвитку вугільної галузі на Волині пов'язана лише із завершенням будівництва найпотужнішої в регіоні шахти № 10 "Нововолинська". Таку позицію висловив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик під час чергової зустрічі з шахтарями Нововолинська. Участь у заході взяв також голова Незалежної профспілки гірників України Михайло ВОЛИНЕЦЬ.

 

На знімку: так виглядає сьогодні шахта-новобудова № 10 "Нововолинська".

 

-- Минув місяць від часу нашої останньої зустрічі, на якій ми напрацювали перспективний алгоритм дій та поставили певні вимоги тодішньому керівництву ДП "Волиньвугілля", -- звернувся до шахтарів Володимир Гунчик. -- Відтак, сьогодні маємо проаналізувати, що зроблено, які моменти упущені. Вже відомо, що попереднє керівництво не впоралося із поставленими завданнями, тому й відбулася заміна директора вугільного підприємства. На сьогоднішній нараді присутній уже новий в. о. керівника ДП "Волиньвугілля" -- Валентин Кисельов. Незважаючи на всі кадрові зміни та ротації, головним для присутніх тут представників трудових колективів залишається питання подальшої перспективи та розвитку волинського вугільного басейну. На жаль, та кількість вугілля, яка видобувається сьогодні, а це близько 800 тонн за добу, не в змозі покрити всі витрати, пов'язанні із діяльність ДП "Волиньвугілля". Це знову ж таки тягне за собою низку проблем -- невиплату заробітної плати, підвищення соціального напруження в шахтарських колективах тощо. Відтак, перша та головна вимога до нового керівництва -- наявність програми розвитку волинського вугільного басейну на 2016 рік, затверджена міністром енергетики та вугільної промисловості України. Пріоритетним її пунктом має стати шахта № 10 "Нововолинська". Маємо зробити все можливе, щоб з державного бюджету були виділенні кошти на її добудову. Маємо докласти максимум зусиль, інакше перспективи волинського вугільного басейну просто не існуватиме.

 

Валентин Кисельов зазначив, що на сьогодні є програма дій ДП "Волиньвугілля", але вона стосується виключно шахти № 9 та шахти "Бужанська". Окрім цього, керівник розповів про реалізацію наявного вугілля:

 

-- Наразі відвантажено майже 10 тисяч тонн наявного вугілля. Отримано приблизно 8 млн. грн. Кошти були спрямовані на погашення заборгованості із заробітної платі за січень нинішнього року та часткове оновлення технічного забезпечення.

 

Окрім цього, голова облдержадміністрації акцентував увагу на необхідності проведення реорганізації структури ДП "Волиньвугілля" та підписанні довгострокових контрактів із реалізації видобутого вугілля.

 

-- На підготовку, обговорення та представлення програми керівництво ДП "Волиньвугілля" має час до кінця березня, -- зауважив Володимир Гунчик. -- Позиція обласної влади побудована виключно на підтримці намірів ДП "Волиньвугілля" налагодити роботу. Задля цього інтереси влади, керівників підприємства та трудових колективів мають бути спрямовані виключно на перспективу розвитку волинських шахт.

 

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець відзначив наявність соціального діалогу між керівництвом облдержадміністрації та трудовими колективами.

 

-- Результат буде помітнішим тільки тоді, коли до цього діалогу долучиться і керівництво ДП "Волиньвугілля", -- наголосив він. -- Волинські шахтарі обстоюють не просто свої інтереси чи інтереси регіону. Вони борються за енергетичну незалежність України.

 

Зауважимо: у квітні виповниться 27 літ з часу початку будівництва шахти № 10 "Нововолинська" потужністю 900 тисяч тонн вугілля на рік. Підприємство зможе забезпечити роботою майже півтори тисячі гірників. Однак цього року уряд не передбачив фінансування спорудження цього стратегічно важливого об'єкта, який, до речі, вже перебуває в передпусковій фазі будівництва. Тим часом у місті можуть закрити шахти № 1 і № 9 "Нововолинські", як такі, що вичерпали запаси вугілля. Можна зрозуміти, з якою надією очікують гірники на пуск нового вугільного підприємства. Без цього вугільна галузь області не має перспектив.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України