На Волині вже другий тиждень триває заготівля березового соку. Цілющий напій з нього виготовлять у шести консервних цехах держлісгоспів. Продукція йде переважно на експорт: у Німеччину, Польщу, Ізраїль. Залюбки її беруть також для харчування школярів, у дитячі садочки. А ось у супермаркетах березового соку купити не можна. Оскільки вони, за словами головного спеціаліста відділу обласного управління лісового і мисливського господарства Марії Христецької, вимагають від виробників значної плати за вхід у їх мережку. Однак засмучуватися не треба, зауважує вона,  охочі можуть придбати консервовану продукцію у фірмових магазинах "Лісовичок". 

На знімках: доросла береза може за сезон віддати сто літрів соку; консервний цех Ківерцівського держлісгоспу цими днями працює з повним навантаженням.

Цього року підприємства управління планують заготовити 1430 тонн соку-сирцю, з них 1100 тонн переробити у власних консервних цехах. Уже виготовлено  250 тонн соку, зокрема в консервному цеху  Ківерцівського держлісгоспу  -- 80 тонн. Як розповіла начальник цеху Валентина Романюк, до кінця сезону  цей показник значно збільшиться, адже тут за день встигають переробити 13--15 тонн соку.  

-- Усі знають, що наша продукція дуже корисна, без жодних хімічних добавок, може використовуватися для дитячого харчування, -- розповідає Валентина Романюк. -- Сік розливаємо в трилітрові і літрові банки.  Згодом почнемо виготовляти консервований щавель,  гриби, перетерті лісові ягоди, маринувати помідори, огірки.  

До речі, в Польщі березовий сік продають в аптеках. І не дарма, адже він має багато лікувальних властивостей. Завдяки лікувально-профілактичній дії на організм березовий сік знаходить широке застосування при деяких захворюваннях легенів, при ниркокам'яній хворобі, захворюваннях суглобів, як стимулятор обміну речовин в організмі. Березовий сік має кровоочисну, протизапальну, сечогінну дію, сприяє швидкому звільненню організму від продуктів обміну і досить цінний при інтоксикаціях і захворюваннях, викликаних порушенням обмінних процесів в організмі. Сік використовується також  при захворюванні судин, атеросклерозі. На Волині з березового соку роблять квас. У холодних підвалах його зберігають аж до косовиці. 

При бажанні сік-сирець населення може придбати у лісівників. Передбачено реалізувати його 300 тонн. Ціна цілком прийнятна -- дві гривні за літр. А ось заготовляти березовий сік у державних лісах самостійно, застерігає директор Ківерцівського держлісгоспу  Віктор Сахнюк, заборонено. Оскільки це може завдати шкоди деревам.  Адже лісівники роблять підсочку лише на ділянках, які незабаром будуть вирубані, до того ж дотримуються певних правил. У цьому автор переконався, побувавши у Сокиричівському лісництві.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

Волинська область.

 

Голос України