Переселенці

 

На Луганщині сьогодні зареєстровано 256 756 тимчасово переміщених осіб. Із них компенсаційні виплати на проживання одержують 49 390.


У пенсійних фондах і управліннях праці та соціального захисту області знову з’явилися величезні черги. Приміром, у Біловодське управління соцзахисту в один день на прийом записалося понад 200 осіб, а в марківському Пенсійному фонді — більш як 400. Люди налякані перевірками правомірності тих соціальних виплат, які вони одержують за довідками ТПО. Сотні переселенців потрапили в так звані чорні списки, за якими вже не отримали березневі пенсії й допомогу на житло.


В управліннях соціального захисту громадян заспокоюють: довідки ТПО не припинені, вони дійсні й видаються понині. Припинені тільки соціальні виплати за списками громадян, які передали правоохоронні органи, до з’ясування місцезнаходження людини й правомірності одержання нею соціальних виплат.


У списках, переданих соціальним службам області, зазначено 120 252 особи. За результатами обробки приблизно 110 тисяч позицій і прізвищ соціальні виплати припинені тільки 3 069 громадянам.


Схожа ситуація спостерігається й у Пенсійному фонді. Списки складені на 87 тисяч осіб. Проведена звірка допомогла визначитися з цими людьми, і сьогодні для 554 громадян пенсії вже відновлені.


— Ми вважаємо: якщо людина проживає на підконтрольній території зі статусом ТПО, вона має одержувати весь спектр допомоги від держави, — коментує директор департаменту праці та соціального захисту Луганської обласної ВЦА Елеонора Поліщук. — Ми розробили такий порядок роботи з різними категоріями громадян, щоб заспокоїти їх, не створювати черги, які останнім часом у нас з’явилися. Усіх треба вислухати, розібратися в кожному конкретному випадку й прийняти правильне рішення.

Луганська область.