Переселенці

 

Всебічно підтримувати розвиток жіночого лідерства і підприємницької діяльності, зокрема і серед осіб, які переселилися внаслідок війни на сході України, — таке завдання ставить перед собою Полтавська спілка жінок «Чураївна». На форумі жіночого активу та гендерних ініціатив, що відбувся днями в Полтаві, йшлося про особливості участі жіноцтва краю в суспільних процесах, про деякі суто місцеві творчі ознаки цієї багатогранної роботи.


Слухаючи про те, що в США і об’єднаній Європі один долар, вкладений у жіноче підприємництво, обертається 10—15 відсотками прибутку, мабуть, чимало з присутніх учасників заходу заряджалися натхненням пройти нелегкий шлях до успіху у своїй справі. У переселенців та місцевого населення Донеччини й Луганщини є перспектива отримати міжнародний грант на реалізацію бізнес-проекту від 75 тисяч до 225 тисяч гривень (залежить від кількості новостворених у регіоні робочих місць). Конкурс цих проектів запроваджений Програмою розвитку ООН, фінансується в партнерстві урядами Японії і України.


Участь, праця жінки у владних структурах приносять туди більше ладу, законності, професіоналізму, відповідальності. У всьому світі зазначають: що вищі відсотки присутності жінок у владі, то вищі соціальні стандарти у державі. До того ж американські й європейські дослідники теми жіночого лідерства переконують, що чоловіки значно перевершили жінок лише в навичках управління — тобто в умінні стратегічно мислити. Учасники форуму ділилися досвідом під час роботи в секціях, що створені за тематиками жіночого миротворчого руху, підприємництва, лідерства, внутрішньо переміщених осіб. Жвава зацікавленість жінок виявилася і завдяки професіоналізму модераторів Людмили Кучеренко, Інни Отич, Олени Якубенко, Вікторії Курилко.


Як зазначила голова спілки «Чураївна» Вікторія Курилко, в рамках проекту «Активізація участі жінок Полтавщини в суспільно-економічних процесах» співпрацюють різні громадські організації: інститут гендерних трансформацій, місцеве відділення Асоціації сільських і селищних рад, регіональний фонд підтримки підприємництва й інші. Послідовне втілення проекту в життя взяла на себе ініціативна група «Жінки Полтавщини — за рівні права і можливості», що діє за міжнародною програмою «Українська регіональна платформа громадських ініціатив».


Учасники форуму говорили не лише про переселенців, а й про інші проблеми — наприклад, волонтерські. Люди вже не так активно несуть передачі на фронт. І все ж армію полтавчани продовжують підтримувати. У день форуму із Гребінківського району виїхала машина на передову, до місця несення військової служби земляками, котрі приписані до 92-ї бригади.


До речі, активісток, що служать громаді, у регіоні цінують. Другий рік поспіль на їхню честь тут видають фото-календар «Жіноче обличчя Полтавщини». Таким само некомерційним проектом буде і запланована книжка — «Жіночий потенціал Полтавщини». Це видання, як і календар, розповсюджуватимуть серед міжнародних організацій, посольств європейських країн.

Полтавська область.