Машина з катамараном, шини, каністра з пальним, плакати щодо збереження Дністра — так зустрічали члени молодіжних організацій, туристи, екологи депутатів обласної ради під місцевим «Білим домом». Згодом приблизно сотня активістів перемістилася до сесійної зали, де відбувалося чергове засідання ради, вимагаючи питання про заборону будівництва каскаду ГЕС та водосховищ розглянути першим. Майже два місяці знадобилося тимчасовій контрольній комісії, щоб досконально вивчити це питання. За словами її голови Романа Нитки, депутати радилися з науковцями галузевих інститутів, вченими місцевих вишів, екологами, експертами, заслухали аргументи проектантів та енергетиків. Підтримку щодо збереження Дністра отримали і від Міністерства екології та природних ресурсів.


— Будівництво шести гідроелектростанцій та водосховищ у районі національного природного парку «Дністровський каньйон» у межах області завдасть великої шкоди природі і людям, — повідомив голова комісії. — Дністер втратить туристичну привабливість, будуть знищені рідкісні та червонокнижні види риб та тварин, погіршиться якість води. В зону затоплення потрапить 41 пам’ятка археології, 8 — архітектури, 64 — історії та 16 — монументального мистецтва. Окрім того, такий проект суперечить природоохоронному законодавству України, міжнародним угодам, які ратифікувала наша держава. Від туризму та рибальства у районі Дністра область отримує щороку в середньому 42—45 мільйонів гривень. Цей напрям і потрібно розвивати.


До честі депутатів, представники усіх фракцій практично одноголосно підтримали пропозицію комісії заборонити будівництво каскаду гідроелектростанцій та водосховищ на верхньому Дністрі. Вони також звернулися до Кабінету Міністрів з вимогою відмовитися від такої ідеї і не фінансувати проектні роботи. Отже, можна святкувати перемогу, до якої причетна і наша газета? Стаття «Дамоклів меч над Дністром» була опублікована в «Голосі України» 13 лютого. І все ж недарма поставлено знак запитання у заголовку. Своїми побоюваннями поділився і лідер громадської організації «Зелений світ», член науково-технічної ради національного природного парку «Дністровський каньйон» Олександр Степаненко. Він, зокрема, вважає, що ініціатори спорудження ГЕС можуть безпосередньо звернутися до місцевих громад, адже останнє слово в прийнятті рішень — за ними.

«Громадськість контролюватиме ситуацію, — пообіцяв активіст. — Ми розуміємо, що є велика спокуса вже на рівні проектування роздерибанити сотні мільйонів гривень, а загалом на кону — мільярди. Дністер ми оберігатимемо від зазіхань товстосумів, чого б це не вартувало».

Тернопільська область.