Восени минулого року в гуртожитку на вулиці В. Лук’яновича у Тернополі встановили перший індивідуальний тепловий пункт, що дало змогу на 60 відсотків економити витрати на тепло. Про цей досвід «Голос України» розповідав. Хоч опалювальний сезон ще не закінчився, витрати мешканців п’ятиповерхівки вже окупилися. Окрім того, вони самі мають змогу регулювати подачу тепла залежно від погоди, цілодобово користуватися гарячою водою.

 

Цього року, за словами міського голови Сергія Надала, в Тернополі встановлять ще 60 таких пунктів. Мешканці деяких багатоповерхівок уже оформляють документи. Без сумніву, охочих буде більше, особливо після того, як люди отримали квитанції за тепло, спожите у зимові місяці. Багатьох вони шокували. Скажімо, за опалення однокімнатної квартири довелося викласти 500—600 грн., двокімнатної — 850—1000, трикімнатної — понад тисячу. Пояснюється це тим, що уряд запровадив оплату залежно від температури надворі, а в січні були добрі морози. Загалом у Тернополі буде облаштовано понад 300 індивідуальних теплових пунктів, реконструйовано дев’ять котелень, збудовано дві когенераційні станції, запроваджено автоматичну систему управління технологічними процесами. На проведення термомодернізації житлового сектору Міжнародний банк реконструкції та розвитку надасть місту 25 мільйонів доларів США.


У запровадженні інноваційних проектів з модернізації теплопостачання Тернопіль також співпрацює з Європейським банком реконструкції та розвитку, Фондом східного партнерства з енергоефективності. Зокрема, заплановано встановити сонячні колектори, тепловий насос, збудувати котельню на біомасі. Нещодавно місто відвідали представники уряду та бізнесу Королівства Швеції, де накопичено чималий досвід запровадження енергоощадних технологій. Ним шведи готові поділитися з тими, хто справді хоче розв’язати цю глобальну проблему. Представники шістьох шведських компаній презентували сучасні технології у сфері енергоефективності, а представники урядових кіл розповіли про конкретні програми, що їх готові фінансувати прямою донорською допомогою чи через міжнародні фінансові організації.


Під час зустрічі міський голова Тернополя Сергій Надал, зокрема, сказав: «Ми проаналізували, скільки енергії витрачає місто за рік, і зрозуміли: треба терміново виправляти ситуацію».


І це не порожні слова. Так, нині діє спеціальна програма «Енергоефективність, енергозбереження та термомодернізація будівель житлового комплексу у м. Тернополі на 2015—2020 роки». 


В її основі — співфінансування: 70 відсотків коштів виділяють з міського бюджету, 30 — дають мешканці. 


Це утеплення фасадів, горищ, підвалів, заміна вікон, дверей, встановлення індивідуальних теплових пунктів. До речі, такі пункти облаштували у школах і садочках ще два роки тому і це дало відчутну економію, а от в житловому секторі справи йшли повільно. Та після отримання останніх платіжок за тепло люди розуміють, що іншого шляху, як заощаджувати, немає. Міський голова переконаний: Тернопіль має стати найбільш енергоефективним містом в Україні.

Тернопільська область.