Перспектива розвитку вугільної галузі на Волині пов’язана лише із завершенням будівництва найпотужнішої в регіоні шахти №10 «Нововолинська». Таку позицію висловив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик під час чергової зустрічі з шахтарями Нововолинська. Участь у заході взяв також голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

 

— Минув місяць від нашої останньої зустрічі, під час якої ми напрацювали перспективний алгоритм дій та поставили певні вимоги тодішньому керівництву ДП «Волиньвугілля», — звернувся до шахтарів Володимир Гунчик.

— Відтак, сьогодні маємо проаналізувати, що зроблено, які моменти пропущено. Уже відомо, що попереднє керівництво не впоралося із поставленими завданнями, тому й відбулася заміна директора вугільного підприємства. На нинішній нараді присутній уже новий в.о. керівника ДП «Волиньвугілля» Валентин Кисельов. Попри всі кадрові зміни та ротації, головним для присутніх тут представників трудових колективів залишається питання подальшої перспективи та розвитку Волинського вугільного басейну. На жаль, та кількість вугілля, яку видобувають сьогодні, а це майже 800 тонн на добу, не в змозі покрити всі витрати, пов’язані з діяльністю ДП «Волиньвугілля». Це знову-таки тягне за собою низку проблем — невиплату заробітної плати, підвищення соціального напруження в шахтарських колективах тощо. Відтак, перша та головна вимога до нового керівництва — наявність програми розвитку Волинського вугільного басейну на 2016 рік, затвердженої міністром енергетики та вугільної промисловості України. Пріоритетним її пунктом має стати шахта №10 «Нововолинська». Маємо зробити все можливе, щоб з державного бюджету було виділено кошти на її добудову. Маємо докласти всі зусилля, інакше перспективи Волинського вугільного басейну просто не існуватиме.


Валентин Кисельов зазначив, що на сьогодні є програма дій ДП «Волиньвугілля», але вона стосується винятково шахти №9 та шахти «Бужанська». Окрім цього, керівник розповів про реалізацію наявного вугілля:


— Наразі відвантажено майже 10 тисяч тонн наявного вугілля. Отримано 8 млн. грн. Кошти було спрямовано на погашення заборгованості із заробітної плати за січень нинішнього року та часткове оновлення технічного забезпечення.


Крім того, голова облдержадміністрації акцентував увагу на необхідності проведення реорганізації структури ДП «Волиньвугілля» та підписанні довгострокових контрактів із реалізації видобутого вугілля.


— На підготовку, обговорення та представлення програми керівництво ДП «Волиньвугілля» має час до кінця березня, — зауважив Володимир Гунчик. — Позиція обласної влади побудована винятково на підтримці намірів ДП «Волиньвугілля» налагодити роботу. Задля цього інтереси влади, керівників підприємства та трудових колективів мають бути спрямовані на перспективу розвитку волинських шахт.


Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець відзначив наявність соціального діалогу між керівництвом облдержадміністрації та трудовими колективами.


— Результат буде помітніший тільки тоді, коли до цього діалогу долучиться керівництво ДП «Волиньвугілля», — наголосив він. — Волинські шахтарі обстоюють не просто свої інтереси чи інтереси регіону. Вони борються за енергетичну незалежність України.


Зауважимо, у квітні мине 27 років від початку будівництва шахти №10 «Нововолинська» потужністю 900 тисяч тонн вугілля на рік. Підприємство зможе забезпечити роботою майже півтори тисячі гірників. Однак цього року уряд не передбачив фінансування будівництва цього стратегічно важливого об’єкта, який, до речі, вже перебуває в передпусковій фазі будівництва. Тим часом у місті можуть закрити шахти №1 і №9, оскільки вони вичерпали запаси вугілля. Можна зрозуміти, з якою надією чекають гірники на пуск нового вугільного підприємства. Без цього вугільна галузь області не має перспектив.

Волинська область.

 


На знімку: недобудована шахта №10 «Нововолинська».


Фото автора.