Президенти України і Франції Петро Порошенко і Франсуа Олланд разом із канцлером Німеччини Ангелою Меркель під час зустрічі в Брюсселі висунули спільну вимогу до Росії — негайно звільнити українську льотчицю народного депутата Надію Савченко. Як повідомляє прес-служба глави нашої держави, троє лідерів наголосили на важливості звільнення усіх заручників, що передбачено і Мінськими домовленостями.

 

Тема Савченко була лише однією з тих, що стояли в центрі уваги зустрічі. Співрозмовники обговорили й питання місцевих виборів на Донбасі, наголосивши на необхідності проведення їх в окремих районах Донецької і Луганської областей згідно з Мінськими домовленостями. Безпека при цьому має бути гарантована, заявили вони.


Усі учасники відзначили актуальність реалізації Мінських угод та продовження курсу реформ в Україні. Вони наголосили, що перемир’я має дотримуватися повністю, необхідно також перевірити відведення озброєнь у зоні АТО, а спостерігачам СММ ОБСЄ має бути забезпечений повний доступ.


Канцлер Німеччини та президент Франції повідомили і про незмінність політики Євросоюзу щодо невизнання окупації Криму Російською Федерацією.


На сайті глави нашої держави також йдеться про те, що Олланд і Меркель підтвердили: санкції щодо Росії будуть збережені до виконання РФ Мінських угод. Європейські лідери наголосили, що продовження обмежень залежатиме від дотримання Мінська-2.


Разом із тим міністр економіки Німеччини віце-канцлер в уряді Ангели Меркель Зіґмар Ґабріель повідомив, що в найближчі місяці буде створено умови, які дозволять Європейському Союзу розглядати можливість зняття санкцій проти Росії через агресію щодо України. Це зазначив Ґабріель на щорічних зборах членів Німецько-російського форуму в Берліні, повідомляє агентство Reuters. Він також нагадав про переговори ЄС і США про зону вільної торгівлі та виступив за те, щоб «з усією силою прагнути такої ж угоди з Росією». При цьому він визнав, що це — не короткострокове завдання.


За словами Ґабріеля, попри розбіжності між Берліном та Москвою, варто «залишатися у діалозі». Він пояснив, що обидві сторони сприймають лише власну «версію реальності», та закликав усунути негативні упередження.