Вітчизняні експерти очікують, що інтеграція України з Євросоюзом відкриє шлях на ринки капіталів, продукції та послуг ЄС, сприятиме запровадженню європейських норм і правил у різних сферах політики та допоможе адаптувати українське законодавство до стандартів ЄС. Натомість європейські експерти вважають, що головними плюсами для України стануть утвердження верховенства права в країні та модернізація її економіки. Хоча вихід країни на ринки ЄС і посилення верховенства права в Україні також є ключовими перевагами європейської інтеграції для більшості народних депутатів.

 

Таку відмінність в оцінках перспективи нашої євроінтеграції помітили у Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Учора фонд оприлюднив підсумки опитування «Україна-ЄС: рух назустріч», узагальнивши думки депутатів Верховної Ради, українських і європейських експертів. Мета опитування у другу річницю підписання Угоди про асоціацію України з ЄС — з’ясувати, які вигоди може принести євроінтеграція нашій державі та Євросоюзу і в чому полягають головні перешкоди на цьому шляху.


Вітчизняні та європейські експерти сходяться на думці, що євроінтеграція України вигідна Брюсселю тому, що дозволить йому зміцнити безпеку на східних кордонах Союзу завдяки стабілізації та демократизації нашої країни. Важливими перевагами для ЄС у цьому процесі є нові можливості економічної співпраці з Україною, а також доступ країн ЄС до кваліфікованого людського капіталу з України. Депутати переважно погоджуються з експертами, додаючи до вигід ЄС можливість оновлення і зміцнення його системи цінностей унаслідок їх популярності в українському суспільстві.


Ну а що стосується головної перешкоди на шляху до Євросоюзу, то всі експерти вважають найбільшою проблемою поширеність корупційних практик у нашій країні.

Водночас вони визнають, що на заваді можуть стати і політичні позиції керівників окремих членів ЄС, зокрема, їхні побоювання щодо нової хвилі розширення та брак політичного лідерства. Окремою проблемою українські експерти зазначили низький професіоналізм низки чиновників, відповідальних за євроінтеграційний напрям. Корупцію та непрофесіоналізм вітчизняних посадовців до переліку головних перешкод зарахували й депутати. Крім того, вони відзначили агресивну політику Росії і щодо України, і стосовно країн ЄС як ще один стримуючий фактор.