Базу полку «Дніпро-1» у Дніпропетровську відвідала французька делегація у складі: посол Франції при ОБСЄ Веронік Роже-Лакан, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, полковник Домінік Леспіок та перший секретар посольства Флоріан Глоаген. Зустрічали високих гостей народний депутат України Юрій Береза і командир полку В’ячеслав Печененко.

 


Під час екскурсії гостям показали полковий храм, меморіал загиблим воїнам «Дніпра-1», майстерні та штаб підрозділу аероразвідки полку. Французькі делегати були вражені, що більшість із бійців у підрозділі — добровольці без військового досвіду, а база полку створена на руїнах військової частини за рахунок волонтерів.


У штабі аероразвідки їм продемонстрували українські безпілотники й ознайомили з колективом, який їх розробляє та складає. Як пояснили конструктори, український розвідувальний комплекс коштує сьогодні майже 10 тисяч у. о. і виробляється за пожертвування. Водночас аналогічний імпортний обійдеться у 15 разів дорожче.


Показали представникам ОБСЄ і унікальну відеозйомку, зроблену українськими дронами в зоні АТО. За словами командування полку «Дніпро-1», на цих кадрах можна побачити військову техніку з російськими розпізнавальними знаками, розміщену й замасковану на окупованих бойовиками українських територіях.


Почесні гості зацікавилися даними добровольчої аероразвідки. Однак на запитання про шляхи й механізми впливу на міжнародну спільноту стосовно посилення санкцій проти Росії, вони зазначили, що виконують дипломатичну місію, яка не передбачає якихось обіцянок чи гарантій.


Почесний командир полку «Дніпро-1» народний депутат України Юрій Береза так прокоментував візит: «Ми вже приймаємо п’яту іноземну місію за цей рік. Наш добровольчий загін завжди відкритий і готовий надавати очевидні докази присутності російської армії на території нашої рідної землі. Мета таких зустрічей — презентація наших можливостей. Але головне — це спроба вплинути на світове співтовариство, щоб зберегти цілісність державних кордонів України й зупинити вбивство українців ворожою армією.

Дніпропетровськ.

 

Юрій Береза (крайній праворуч) розповідає Ізабель Дюмон (перша ліворуч) про факти іноземної присутності, зібрані «Дніпром-1».


Фото надане автором.