У Бухаресті з’явився новий музей, який одразу привернув увагу румунів. На нього перетворили палац колишнього керівника компартії Румунії Ніколає Чаушеску. Пройтися численними приміщеннями розкішної резиденції і відчути себе диктатором можна всього за чотири долари.

 

Величезний палац, у якому жили Ніколає і Єлена Чаушеску, було побудовано за рахунок держбюджету Румунії у 60-х роках минулого століття. Диктатор і його дружина вирішили не довіряти дизайнерам і оформлювачам. Вони особисто добирали меблі, мозаїку, люстри і бра, елементи декору. В розквіт правління диктатора в Румунії пошепки передавали чутки про розкіш резиденції Чаушеску, але побачити її могли лише імениті гості, яких родина диктатора намагалася вразити багатством і розмахом.


Після розстрілу Чаушеску і його дружини за вироком трибуналу в 1989 році на двері резиденції повісили замок, і поліція уважно стежила, щоб вона не була розгромлена й розграбована збіднілим і злим народом. Лише два роки тому палац виставили на продаж. Але в Румунії ніхто не виявив бажання його придбати. Чи то ціна була висока, чи то покупців відлякнули чутки про те, що в нежилих приміщеннях можна зустріти привиди розстріляних Миколі й Олени, які оселилися тут.


Тому депутати парламенту Румунії з легким серцем схвалили пропозицію про перетворення резиденції Чаушеску на музей. І скарбниця від цього рішення тільки виграла. Подивитися, як жила родина диктатора в 80 кімнатах, щодня приходять сотні румунів і закордонних туристів. Величезна їдальня, зала для прийму гостей, кілька спалень, робочий кабінет, бібліотека, басейн і навіть кінотеатр уже не дивують особливою розкішшю, оскільки нинішні румунські мільйонери обставляють свої хороми багатіше, ніж екс-диктатор. Але розміри й розмах явного, як на теперішній час, несмаку вражає. Очевидно, не дуже затишно жили Чаушеску в такій величезній будівлі, де зараз могло б розміститися два-три міністерства.


До речі, можливість відчути себе хоча б на годину диктатором громадяни Румунії і її гості одержали вперше за 26 років. Увесь цей час палац стояв порожній.