Ситуація в Криму і, зокрема навколо Меджлісу кримськотатарського народу, стала темою обговорення вчорашнього засідання Ради Безпеки ООН. Одним із головних спікерів запросили лідера кримських татар, уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.


Напередодні він заявляв, що підконтрольна Росії влада півострова хоче заборонити Меджліс та визнати його «екстремістською організацією». Якщо це станеться, то понад дві тисячі членів  представницького органу кримських татар «опиняться під ударом» — а це майже 230 місцевих регіональних установ.


Нагадаємо, що Верховний суд Криму, підконтрольний Росії, уже розпочав розгляд позову про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. На першому засіданні 3 березня звинувачення зажадало долучити до справи папку документів, які, за версією російського слідства, підтверджують, що дії представницького органу кримських татар є «протиправними та екстремістськими».


Керівники Меджлісу прогнозують, що суд, найімовірніше, задовольнить вимоги прокуратури.


В  ООН закликали Російську Федерацію не допустити закриття представницького органу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив з цього приводу стурбованість.