Крім того, Європейська комісія прийняла рішення про виділення Україні 20 мільйонів євро додаткової гуманітарної допомоги

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у п’ятницю провів зустріч із Комісаром Європейського Союзу з питань гуманітарної допомоги та управління кризами Х. Стиліанідесом (на знімку) та обговорив ситуацію в гуманітарній сфері України у зв’язку з російською агресією, питання двосторонньої співпраці та перспективи лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України.

 


Голова парламенту подякував Х. Стиліанідесу за його особисту роль у вирішенні низки важливих питань для України. «Я знаю, що Україна займає у вашій роботі пріоритетне місце, ми відчуваємо це і прагнули б підсилити можливості цієї взаємодії», — заявив В. Гройсман.


Очільник Верховної Ради зауважив, що Україна повністю віддана виконанню Мінських домовленостей та закликає Європейський Союз зберігати єдність у питанні протидії російській агресії. «Надзвичайно важливо, щоб ми могли дати відсіч військовій агресії, — підкреслив В. Гройсман. — Я переконаний, що єдність і твердість позиції є запорукою нашого успіху».


Голова Верховної Ради зазначив, що український парламент демонструє здатність приймати ефективні рішення. Зокрема, напередодні було ухвалено останній «безвізовий закон», а також створено механізми, спрямовані на боротьбу з корупцією, поінформував В. Гройсман.


Він також повідомив, що напередодні відбувся «Український тиждень» в Європейському Парламенті. За його словами, ця безпрецедентна подія надихнула народних депутатів переосмислити підходи до парламентаризму.

Днями Верховна Рада дала старт внутрішній реформі, затвердивши 52 рекомендації, напрацьовані спеціальною Місією Європейського Парламенту з оцінки потреб на чолі з П. Коксом на виконання Меморандуму про взаємодію, зазначив глава парламенту.


У свою чергу Х. Стиліанідес запевнив у солідарності Європейського Союзу з народом України, особливо з громадянами, які потерпають від конфлікту на сході України. На підтвердження такої підтримки Європейська комісія прийняла рішення про виділення Україні 20 мільйонів євро додаткової гуманітарної допомоги, повідомив він.


Комісар Європейського Союзу з питань гуманітарної допомоги та управління кризами зауважив, що Європейський Союз не визнає та ніколи не визнає анексії Російською Федерацією Криму. «Україна не може і не буде забута. Україна залишається нашим пріоритетом», — підкреслив він, наголосивши на необхідності відновлення територіальної цілісності країни.


Х. Стиліанідес поінформував, що напередодні відвідав території сходу України поблизу лінії розмежування. За його словами, гуманітарна ситуація в регіоні продовжує викликати занепокоєння, саме тому «необхідно зосередитися на довгострокових потребах людей та дати їм економічну перспективу».


Із цією метою, на його думку, варто ухвалити законодавчі рішення, спрямовані на спрощення доставки гуманітарної допомоги та розв’язання проблем внутрішньо переміщених осіб. «Люди — це найбільший актив України. Війна і криза, з одного боку, завдали удар по Україні, але, з другого — також звільнили додаткові сили і створили нові ініціативи», — зазначив Х. Стиліанідес.


Своєю чергою В. Гройсман погодився з доцільністю створення рамкового законодавства, яке дасть змогу системно вирішувати зазначені питання, та нагадав, що парламент прийняв декілька необхідних законів щодо спрощення процедур доставки гуманітарної допомоги. Комісар подякував Верховній Раді за зусилля, здійснені у цьому напрямі.


Сторони позитивно оцінили рішення про проведення спільного саміту Україна—ЄС 19 травня, прийняте напередодні у Брюсселі за результатами зустрічі Президента України Петра Порошенка з Президентом Європейської ради Дональдом Туском та Президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.


Х. Стиліанідес також повідомив, що у квітні Європейська комісія внесе до Європейського Парламенту пропозиції щодо лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України, які негайно розглянуть. «Після цього справа буде за країнами—членами ЄС», — зазначив він, висловивши переконання, що всі процедури буде швидко завершено.


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.


Фото Анастасії  СИРОТКІНОЇ.