Учора за ініціативи Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана відбулась нарада щодо підтримки аграрного сектору. 


У заході брали участь голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий, народні депутати, міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. В обговоренні питання оподаткування та земельних відносин в аграрному секторі також узяли участь перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський, заступник міністра фінансів — керівник апарату Оксана Макарова, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк, директор департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем Державної фіскальної служби Микола Чмерук, представники асоціацій фермерів.


Володимир Гройсман зазначив, що в аграрній сфері накопичилося багато питань, «на які потрібно швидко знайти відповіді», зокрема проблеми оподаткування та земельних відносин. Голова Верховної Ради також наголосив на необхідності залучення інвестицій до аграрного сектору.


Керівник парламенту підкреслив: базовим питанням галузі є підтримка розвитку фермерського господарства, що забезпечить, зокрема, створення робочих місць, збільшення виробництва продукції та розширення її асортименту. Учасники обговорення погодилася, що аграрний сектор України перебуває у кризовому стані.


Голова Верховної Ради виступив за напрацювання системного підходу та побудову стратегічного бачення розв’язання наявних проблем. «Нам треба на два-три роки чітко окреслити, які цілі ми бачимо, куди рухаємося», — підкреслив він.


«Якщо ми хочемо реально підтримувати фермерів, аграрний сектор, село, маємо дуже чітко сформувати програму дій на коротко- та довгострокову перспективу, яка дасть змогу вивести село з того стану, де воно сьогодні перебуває», — наголосив Володимир Гройсман.


Учасники обговорення погодилися з тим, що під час напрацювання рішень щодо подолання проблем в аграрному секторі потрібно враховувати міжнародні зобов’язання України.


Сторони також обговорили низку інших проблем та заходів, які доцільно вжити для стабілізації ситуації в аграрній сфері, серед них: урегулювання питання продажу землі, спеціального режиму ПДВ, удосконалення методики оцінки землі та реєстрації, спрощення бюрократичних процедур, надання повноважень управління кадастрами об’єднаним територіальним громадам.


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 


На знімку: учасники наради.


Фото Анастасії  СИРОТКІНОЇ.