Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій разом із групою депутатів зареєстрував проект постанови Верховної Ради України «Про встановлення Дня українського добровольця».


У березні 2014 року, усвідомлюючи високий ризик військового вторгнення на територію материкової України та бажаючи захистити незалежність, суверенітет та територіальну цілісність своєї держави, згідно з рішенням керівництва Самооборони Майдану добровольці із Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки з метою подальшої участі у воєнних діях. Як наслідок, з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії. 14 березня 2014 року понад п’ять сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон у Нові Петрівці Київської області. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.


Ураховуючи важливість явища добровольчого руху в новітній українській історії, Першим заступником глави парламенту Андрієм Парубієм та групою депутатів було зареєстровано проект постанови Верховної Ради України «Про встановлення Дня українського добровольця».


Проектом постанови пропонується:


— встановити в Україні День українського добровольця, який відзначати щорічно 14 березня.


— рекомендувати Кабінету Міністрів України:


розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровільних формувань, які брали участь у Революції Гідності (листопад 2013-го — лютий 2014 року), та затвердити в місячний строк з дня прийняття цієї постанови комплексний план заходів із відзначення на державному рівні Дня українського добровольця, передбачивши зокрема:


— проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців;


— проведення в навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013-го — лютому 2014 року, та про участь в них добровільних формувань.


Забезпечити Державним комітетом телебачення і радіомовлення України широке висвітлення заходів щодо вшанування подвигу учасників добровільних формувань, організацію циклів тематичних теле- і радіопередач.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.