На Кіровоградщині стартувала Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках». Розпочалася вона з багатолюдної толоки в Червоно-Нерубаївському лісництві Державного підприємства «Олександрівський лісгосп». Її учасники, зокрема учні Підлісненського шкільного лісництва та представники засобів масової інформації області, на території майбутнього парку в садибі лісівників висадили молоденькі шовковиці, а ще ясени кулясті, акації, ліщину, сакуру та багато інших дерев. Окрім того, прибрали й упорядкували улюблене місце відпочинку багатьох мешканців краю, яке тут називають Берізками.

Усі, хто прийшов на толоку, того дня не лише добре попрацювали, а й збагатилися новими знаннями, які стануть у нагоді кожному шанувальнику природи. Працівники лісової охорони розповіли своїм помічникам, як правильно висаджувати дерева та доглядати за ними, щоб вони прийнялися і добре росли. Тож, без сумніву, молодий парк незабаром зустрічатиме відвідувачів рожевим квітом сакури, влітку смачними ягодами шовковиці, а восени багрянцем кленів.

Також господарі лісництва продемонстрували учням і журналістам сучасну техніку, за допомогою якої можна швидко та з мінімальним пошкодженням кореневої системи пересаджувати великомірний садивний матеріал, який користується нині особливим попитом — викопувач Baumalіght SS330 на базі трактора МТЗ-82.1.

Працівники галузі у рамках акції не лише висаджують ліси та парки на території всієї області, а й проводять значну інформаційно-роз’яснювальну роботу — уроки природи, зустрічі з учнівською та студентською молоддю, вікторини, конкурси тощо.

Під час прес-конференції, що відбулася просто неба, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко обговорила з представниками ЗМІ низку актуальних питань, пов’язаних з початком весняної лісокультурної кампанії та наближенням пожежонебезпечного періоду. А також розповіла, що протягом наступного місяця лісівники організовуватимуть екскурсії й майстер-класи з посадки дерев. За участю школярів проведуть акції «Ліс єднає покоління» та «Озелени батьківщину». Відбудеться й традиційний конкурс серед учнів молодших та середніх класів на кращі малюнок і твір «Людина і ліс».

У травні в краї вшосте відбудеться обласний зліт шкільних лісництв Кіровоградщини.

Степова Кіровоградщина потребує значного збільшення площі державного лісового фонду. Загалом цього року планують створити 1370 га лісів (для цього вирощено 8,6 млн. штук сіянців головних лісоутворювальних порід).

На 37 га буде збільшено плантації новорічних ялин. Лісівники області продовжуватимуть розвивати декоративне лісорозсадництво: підприємства заклали і вирощують 310 тис. саджанців декоративних порід. З урахуванням постійно зростаючого інтересу до озеленення присадибних ділянок, населених пунктів, парків тощо асортимент декоративних рослин, які пропонують для реалізації, перевищив 100 видів та форм.

Петро МЕЛЬНИК (за матеріалами прес-служби Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства).

 

Наталія Ревенко.

Фото Тетяни ЗОЗУЛІ.