У рамках Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» до Сєверодонецька та Рубіжного завітала група фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН та Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН.

 

Під час науково-практичної конференції у Рубіжному авторитетні київські лікарі розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасній практиці, про своє бачення організації взаємодії при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями.


Як зазначив доктор медичних наук Костянтин Руденко, головними проблемами регіону залишаються дефіцит кадрів, недостатність діагностичного обладнання — рентгенівського, електрокардіографів, ехокардіографів, апаратів для запису добового моніторингу, відсутність закладів медичної допомоги третинного рівня.


Київські та місцеві фахівці провели спільне обстеження та консультації найбільш складних пацієнтів області. Всього на прийомі у столичних та місцевих лікарів побували 20 дорослих та 46 дітей, серед яких вихованці Луганського обласного будинку дитини.


Гості відзначили, що, незважаючи на складну ситуацію в області, дуже динамічно розвивається переміщений до Рубіжного Луганський державний медичний університет. Практично з нуля відновлено більшість кафедр, наукових циклів тощо. Під час спілкування Костянтина Руденка з ректором університету Ігорем Іоффе були окреслені основні напрями співпраці в кардіології та кардіохірургії. Обласна влада налаштована докласти максимум зусиль для якнайшвидшого вирішення питань щодо придбання ангіографічного та УЗД обладнання, комп’ютерного томографа, а також відкриття лікувально-діагностичного центру обласного значення. Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації та Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН підписали Меморандум про співпрацю у сфері допомоги хворим із серцево-судинними патологіями.  

Луганська область.