Над борами Полісся нависла смертельна небезпека. Несе її невеликий, в кілька міліметрів, жук — вершинний короїд

 

У регіоні виявлено осередки захворювання сосни звичайної, площі яких катастрофічно швидко зростають. Про шляхи збереження борів краю від загрози знищення йшлося на нараді-семінарі за участю керівників обласного управління лісового і мисливського господарства, директорів і спеціалістів лісгоспів, науковців державного підприємства «Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації», журналістів. Відбувся цей неординарний захід безпосередньо в найбільш уражених лісових масивах.


Кладовища померлих сосен


У борах Колківського і Маневицького лісгоспів, де зазвичай любителі «тихого полювання» збирають гриби і чорниці, цього разу доводилося дивитися в основному вгору. Краєвиди не милували око, як зазвичай, вічнозеленою хвоєю. Ліси тут масово всихають. І винні цьому шкідливі комахи, які не лише поїдають кору дерев, позбавляючи їх живлення, а й заражають їх грибковими хворобами. Від цього деревина синіє, стає непридатною для переробки. «Спалена» в такий спосіб сосна гине всього за два-три місяці. Минулого року вчені, занепокоєні такою ситуацією, дослідили лісові масиви п’яти держлісгоспів, цього року — трьох, на черзі — ще чотирнадцять.

Результати їх роботи вражають: загальна площа пошкоджених шкідниками борів становить вже близько півтори тисячі гектарів.


— На території області присутній комплекс шкідників і пов’язаних з ним хвороб, — пояснює старший науковий співробітник «Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації», керівник наукової групи при обласному управлінні лісового та мисливського господарства Василь Бородавка. — Йдеться насамперед про вершинного короїда, лубоїда соснового, синю соснову златку, короїда шестизубого (стенографа), рагія ребристого та інших. Деяких із цих шкідників, за визначенням автора книги «Комахи України» Василя Козака, раніше у поліських лісах навіть для наукових досліджень важко було знайти. Тепер їх присутність масова, і вони завдають непоправної шкоди лісові. Найбільш небезпечний — вершинний короїд. Він нищить дерево, починаючи з крони. Ці сосни, які ви бачите довкола, ще літом були живими, а зараз — мертві.


Нова загроза глобального потепління


На прохання присутніх лісоруби роблять кілька зрізів на хворому дереві. Більша його половина, починаючи з верхівки, вже уражена короїдами. За приблизними підрахунками, їх тут може бути 6—8 тисяч особин. Серцевина дерева майже до половини стовбура має синюватий колір через внесені комахами захворювання. Як ділова деревина, ця частина вже втрачена.


— Вершинний короїд завжди був, — уточнює науковець. — На нього були свої хижаки, які тримали його в певних рамках, не давали розмножуватися. Але вони не зреагували на зростання кількості шкідника, своєї популяції не наростили. Тобто не здатні його зупинити. Короїд швидко розмножується, дає за рік уже не два, як раніше, а три потомства. Цьому сприяє потепління клімату. Свою негативну роль зіграло й посушливе тогорічне літо.

Через зневоднення сосна була ослаблена, а такі дерева шкідники вражають першими. Як боротися з короїдом? Мусимо місця концентрації комах видаляти, деревину швидко вивозити з лісу. Всі вражені ними порубкові рештки, гілля — спалювати. І діяти потрібно тільки таким способом. Хімічні засоби захисту тут неефективні. По-перше, це надзвичайно дорого, а по-друге, потрібно дуже точно і кваліфіковано працювати, наприклад, у момент вильоту.


Плакатами і гаслами біді не зарадиш


Отже, під загрозою увесь сосновий пояс України. Біда рухається з Київщини, Житомирщини, Рівненщина вже охоплена, зайшла вона вже і на Волинь. Ситуація настільки загрозлива, що вже сьогодні вчені, готуючись до найгіршого варіанту розвитку подій, проробляють варіанти заміщення соснових насаджень на інші види дерев — зокрема, модрини. Хоча саме сосна є аборигеном місцевих лісів, їх домінуючою породою, заселеною сюди природою тисячі років тому.

Волинська область.

 

Коментар

 

Виконуючий обов’язки начальника обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр КВАТИРКО:


—  Проблема виникла не за один день. Нам слід об’єднати зусилля у боротьбі із шкідниками. Зокрема, розробимо карти-схеми найбільш уражених ділянок, де проводитимемо спостереження за хворими деревами. Це дасть змогу побачити межі розповсюдження шкідників і пов’язаних з їх діяльністю хвороб, вжити ефективних заходів із захисту лісів. Для розв’язання проблеми плануємо продовжити тісну співпрацю з ДП «Рівнелісозахист» (державне спеціалізоване підприємство, яке проводить обстеження ділянок і надає дозволи на проведення суцільних санітарних рубок на території області), науковцями, а також залучатимемо до цієї роботи громадськість.

Люди повинні зрозуміти, яка серйозна загроза нависла над нашими лісами.

 

Науковець Василь Бородавка (на передньому плані) найкраще діагностує хвороби волинських борів.

 

Короїди маленькі, а шкода від них величезна.


Фото автора.