На Луганщині кажуть, що загалом економічний форум "Луганська область: перспективи розвитку, виклики та можливості", що пройшов у Києві, виправдав сподівання. Однак, судячи з усього, луганчани розраховували на більше. Гостями форуму стали понад 300 представників інвестиційних, проектних та будівельних компаній, агентств розвитку, але великої уваги з боку державних структур форум не викликав.

Найважливішим результатом заходів стало підписання п'яти меморандумів про співпрацю. Отже, ПАТ "Укрзалізниця" будуватиме  залізничну гілку Білокуракине-Сватове  протяжністю 45 кілометрів; Міжнародний фонд  "Відродження" сприятиме відновленню інфраструктури регіону, розвитку малого бізнесу, вирішенню гуманітарних питань.   Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ в Україні також допоможе    відновити інфраструктуру регіону, надасть допомогу постраждалому населенню і, крім того, сприятиме розвитку підприємництва. Програми кредитування суб'єктів малого і середнього бізнесу, а також розширення  його доступу до фінансових ресурсів обіцяє АТ "Ощадбанк". А Торгово-Промислова палата України дасть змогу залучати  інвестиції у реальний сектор економіки та  сприятиме збільшенню обсягів експорту і розвитку імпортозамінного виробництва в області.

Водночас підприємства--учасники форуму підписали з потенційними партнерами 38 протоколів про наміри щодо реалізації своєї продукції і в Україні, і за її межами. Так, за сприяння ТПП опрацьовують питання постачання підприємствами ТОВ "Сфера" та ПСП "Агрофірма Привілля" м'ясної продукції до Республіки Казахстан, а також розширення ринку збуту борошна, яке виробляє ТОВ "Айдарський пекар". Значний інтерес у представників ділових кіл Китаю викликала продукція ТОВ "Марківський сиродільний завод" та ПСП "Агрофірма Привілля", тож досягнуто домовленості про постачання їхньої продукції до КНР. Мінагрополітики з метою пошуку потенційних інвесторів ініціювало процедуру приватизації чотирьох кінних заводів, розташованих на території області, які належать ДП "Конярство України".

Найбільш енерговитратні підприємства області -- ПАТ "Лисичанський склозавод "Пролетарій", ПрАТ "Сєверодонецьке об'єднання "Азот" та ПАТ "Рубіжанський картонно-тарний комбінат" отримали пропозиції від ПП "Термодомстрой" (м. Харків) щодо переходу на дешевший газ, який можливо отримувати від газифікації вугілля за новими технологіями. Після підготовки техніко-економічного обґрунтування розпочнеться робота із впровадження технологій на підприємствах Луганщини. 

Проведено переговори з німецькою фірмою INTERCON щодо генеральної реконструкції автодороги Кремінна--Горське протяжністю 7,2 кілометра і досягнуто домовленостей щодо залучення закордонного підприємства до проведення ремонтних робіт. Зокрема, в рамках проекту запланована поставка до області повної комплектації техніки та матеріалів, а також навчання спеціалістів.

Логічним завершенням економічного форуму "Луганська область: перспективи розвитку, виклики та можливості" та завданням на наступні півроку стало анонсування проведення в Сєверодонецьку у вересні цього року форуму "Інвестиційна привабливість Луганщини".


Павло ВОРОНЦОВ.


Луганська область.

 

Голос України