Минулого четверга площа перед сєверодонецьким міським Палацом будівельників була завішана жовто-блакитними прапорами. Ці полотнища (121!) активісти майдану збирали по всій Україні. Кожне місто, де побувала хода, додало своє знамено, супроводжуючи  його написами з побажаннями. 122-й і123-й прапори були приєднані в Сєверодонецьку. Звідси акція вирушила до Новоайдара, Щастя та Станиці Луганської. 

На знімках:
 

Сєверодончани приходили з дітьми, щоб написати своє побажання на прапорі. 

Катерина ВАЛЕВСЬКА.

За словами організатора "Великої української ходи" Катерини Валевської, на Луганщині перший прапор був приєднаний у  добровольчому батальйоні "Айдар" ще напередодні Новорічних свят 2015 року в селі Половинкіно,  потім додалися прапори Старобільська та  Привілля, коли наші вже зайняли Лисичанськ. Далі хода пішла у Донецьку область.

-- Я всім кажу, що наші думки матеріальні, тому люди пишуть на прапорах про те, чого дуже хочуть, -- каже Катерина. --  А хочуть вони миру, добра, спокою. Коли розгортаються  всі понад 120  прапорів,  здається, ніби  з'являється цілий острівок добра. На нашу акцію приходять багато людей. Ми  з ними спілкуємося, обіймаємося, обмінюємося контактами. Можу відзначити, що за рік на Луганщині потеплішало в тому сенсі, що люди змінилися. Мені боляче, коли я чую, що, мовляв, "вы нас ненавидите за то, что Донбасс начал сепаратистское движние". А я їм кажу: а ви пройдіть і прочитайте, про що пишуть люди на прапорах. На кожному з них ідеться про Луганщину  та Донеччину,  є слова підтримки, розуміння, побажання  визволення тощо. 

-- Ми часто буваємо в бійців, возимо їм їжу, одяг, а хотілося зробити для них щось неймовірне, -- розповідає Катерина. -- Тож вирішили  привезли під Горлівку батальйону "Айдар" виставку прапорів. Я взагалі хотіла вивісити їх на нульовій позиції, щоб ворог бачив. Але комбат заперечив: "Ти хочеш нам вогняний Новий рік влаштувати? Сєпари, як побачать  твої прапори, -- збіжаться сюди звідусіль". 

Тепер у Катерини Валевської нова ідея. Майже в  кожній країні світу живуть  українці, існують  українські діаспори. Отже, активістка хоче звернутися до них із пропозицією  взяти участь в акції, а саме -- підписати свої прапори, надіслати їх музею. Перші її підтримали українці, які живуть у Німеччині, потім відгукнулися земляки з Нью-Йорка,  Нижньої Саксонії. "Велика українська хода" готується піти планетою.

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото автора.

Луганська область

 

Голос України