Таке собі виїзне засідання проросійських депутатів Європарламенту від Угорщини, Франції, Німеччини й, можливо, інших країн планується з подачі Росії провести наприкінці березня або на початку квітня на Закарпатті. Привід -- дослідження питання "забезпечення прав русинів".  Як повідомили "Голосу України" в прес-службі ОДА, ще 11 лютого в словацькому місті Комарно керівництво Всесвітньої ради підкарпатських русинів зустрічалося з депутатською групою Європарламенту з прав людини. Там і ухвалили рішення відрядити  на Закарпаття моніторингову групу для вивчення "русинського питання". Ініційована Росією кампанія з дискредитації України на міжнародній арені з використанням "русинського питання" розпочалася антиукраїнською інформаційною акцією в чеському інтернет-виданні "Парламентні лісти", на якому розміщено тенденційну статтю під назвою "Пекло на Україні..." Подана в ній інформація про нібито геноцид русинів в Україні є складовою плану з винесення "русинського питання" як проблемного на розгляд Європарламенту з подальшою необхідністю "невідкладного реагування на ситуацію в регіоні".

Російська сторона, стверджують в облдержадміністрації, хоче залучити до участі у виїзному засіданні тих представників місцевого русинства, які б засвідчили інформацію про наявні репресії русинів на Закарпатті.
         
-- Члени "виїзного засідання" запланували зустрітися і з керівництвом області, -- зазначає голова ОДА Геннадій Москаль. -- Однак така зустріч у принципі неможлива. Органи державної влади не мають і не можуть мати жодного стосунку до цієї проросійської провокації за участі депутатів Європарламенту. Необхідна інформація про "виїзне засідання" доведена до Служби безпеки України, яка в разі порушень українського законодавства вживе всіх необхідних заходів реагування.


Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України